Raportti: Ilmastonmuutos voi johtaa jopa vauraiden valtioiden romahduksiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raportti: Ilmastonmuutos voi johtaa jopa vauraiden valtioiden romahduksiin

Ilmastonmuutos voi pahimmillaan johtaa ruokakriiseihin ja jopa vauraiden valtioiden romahtamiseen, talouslehti Financial Times kirjoittaa.

14.7.2015 11:56

Ilmastonmuutoksen pahimpiin skenaarioita pitäisi arvioida yhtä vakavasti kuin ydinaseiden leviämistä, eilen julkaistu raportti näpäyttää.

Pahimmillaan ilmastonmuutos voi johtaa ruokakriiseihin, lämpöaaltoihin, merenpinnan nousuun, ennennäkemättömän suuriin siirtolaisvirtoihin ja jopa vauraiden valtioiden romahtamiseen, raportissa todetaan talouslehti Financial Timesin (FT) mukaan.

Raportin kirjoittajien mukaan maailman johtajien pitäisikin ryhtyä varautumaan riskeihin, joita ilmastonmuutos pahimmillaan voi aiheuttaa.

Kirjoittajiin kuuluva Britannian ulkoministerin ilmastoerityisedustaja Sir David King vertaa ilmastonmuutokseen varautumista lintuinfluenssaan varautumiseen Britanniassa lähes vuosikymmen sitten. Tuolloin riskeihin suhtauduttiin vakavasti.

– Näyttää, että pahimpien skenaarioiden huomioiminen on jäänyt vähemmälle, mitä tulee pitkän aikavälin ilmastonmuutokseen, hän sanoi FT:lle.

Hänen mukaansa syynä voi olla "ilmastonmuutoksen kieltäjät ja pelko kauhunlietsomisesta".

Raportin kirjoittamiseen on osallistunut asiantuntijoita Britanniasta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja Intiasta. Raportin pääsponsoreihin kuuluu muun muassa Britannian ulkoministeriö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?