Raportti: Ilmastonmuutoksen torjuminen tukee talouskasvua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raportti: Ilmastonmuutoksen torjuminen kasvattaa taloutta

Ilmastonmuutosta voi hillitä vaarantamatta talouskasvua, arvioi 28 päättäjän, tutkijan ja liike-elämän edustajan laatima raportti. Esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen päin vastoin tukee kasvua.

7.7.2015 18:19

Öljyn hinnan heilunta ja uusiutuvan energian kustannusten lasku ovat raportin mukaan luoneet suotuisat olosuhteet päästöjen vähentämiselle. Rohkaisevana voi pitää sitä, että maailman hiilipäästöt pysyivät viime vuonna vanhalla tasollaan vaikka maailmantalous kasvoi.

Aurinkoenergian kustannukset ovat laskeneet 75 prosenttia vuodesta 2000, ja energian varastointi on halventunut 60 prosenttia vuosikymmenessä. Aurinkovoimasta onkin tulossa kilpailukykyistä fossiilisiin polttoaineisiin nähden useissa maissa. Samalla öljyn hinnan lasku on innostanut monet maat karsimaan fossiilisten polttoaineiden tukia.

Ja vaikka öljyn hinta ei välttämättä pysykään nykyisellä tasollaan, raportin mukaan hinta tulee todennäköisesti heittelemään. Se tekee uusiutuvasta energiasta houkuttelevampaa, sillä sen hinnan uskotaan pysyvän vakaampina.

The Global Commission on the Economy and Climate -ryhmän raportissa esitetään valtioille kymmenen ehdotusta. Raportin mukaan niiden toteuttaminen kattaisi 96 prosenttia ilmastonmuutoksen torjumiseen vuoteen 2030 mennessä tarvittavista päästövähennyksistä.

Raportti toivoo valtioiden, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan tekevän yhteistyötä esimerkiksi energiatehokkuuden parantamisessa ja vihreiden investointien lisäämisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?