TEM haluaa lisätietoja Fennovoiman uudesta osakkaasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nämä asiat ministeriö haluaa tietää Migritistä

Työ- ja elinkeinoministeriö haluaa lisätietoja Fennovoiman uudesta Migrit Solarna Energija -osakkaasta. Teollisuusneuvos Herkko Plitin mukaan ministeriötä kiinnostaa yhtiön omistajuus, rahoitusjärjestelyt ja toiminta.

­

1.7.2015 11:05 | Päivitetty 1.7.2015 11:08

Fennovoima ilmoitti eilen, että sen pääomistajan, Voimaosakeyhtiö SF:n uusi osakas on kroatialainen Migrit Solarna Energija -yhtiö. Sen omistusosuus on yhdeksän prosenttia.

Uusi omistaja on täysin tuntematon. Esimerkiksi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi kuulleensa siitä ensimmäistä kertaa maanantaina.

– Haluamme tietää, mikä yhtiön tosiasiallinen omistajuus on, mitä rahoitusjärjestelyjä se tekee hankkeen eteen ja mikä sen toiminta on, Teollisuusneuvos Herkko Plit työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Migrit Energija näyttää pieneltä ydinvoimahankkeeseen. Yhtiön kotisivun mukaan sen osakepääoma on noin 26 000 euroa. Fennovoima on arvioinut Pyhäjoen ydinvoimalan maksavan neljästä kuuteen miljardia euroa, mutta hinnan voivan nousta jopa seitsemään miljardiin euroon.

– Nimenomaan rahoitusjärjestely on yksi asia, johon puutumme.

Virkamiehet eivät itse etsi tietoja, vaan TEM on pyytänyt niitä Fennovoimalta, koska kyse on sen omistajasta.

– On yhtiön ratkaisu, miten se asiat selvittää, Plit sanoo.

Selvitys voi viedä päiviä tai viikkoja

Jos Fennovoiman selvitykset eivät riitä, TEM pyytää lisätietoja. Rehn ilmoitti eilen tiedotteessa, että ministeriö käyttää tarvittavan ajan tietojen selvittämiseen. Plitin mukaan analysointi voi viedä päiviä tai viikkoja riippuen siitä, saavatko virkamiehet heti riittävän kattavan aineiston.

Hallituksen periaatepäätöksen mukaan Fennovoiman omistuksesta vähintään 60 prosenttia on oltava kotimaista. Kotimaisuuteen riittää, että yhtiön kotipaikka on EU- tai ETA-maissa.

Migrit Solarna Energijan ja sen emoyhtiön Migrit Energijan omistajana on ollut useiden kroatialaismedioiden mukaan Mikhail Žukov, jonka ilmeisesti on Venäjän kansalainen.

Plit ei lähde spekuloimaan omistajien kansalaisuudella.

– Katsomme ensin selvitykset ja teemme päätökset sen jälkeen, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?