Nyt tarkkana: Hötkyile viikonloppuna ja pulitat 1500 euroa ekstraa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt tarkkana: Hötkyile viikonloppuna ja pulitat 1500 euroa ekstraa

Autoala uskoo, että uusien autojen kauppa lisääntyy 3 000–5 000 autolla romutuspalkkiokokeilun aikana. Lähipäivien aikana kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei 1 500 euron arvoinen etu livahda ohi.

26.6.2015 13:40

Heinäkuussa alkaa romutuspalkkiokokeilu, jolloin yli kymmenen vuotta vanhasta autosta voi saada 1 500 euron alennuksen uutta autoa ostaessa.

Kun vanhan romuauton toimittaa kampanjan aikana viralliseen kierrätyspaikkaan, saa romutustodistuksen, joka oikeuttaa alennukseen autoliikkeessä. Valtio maksaa alennuksesta tuhat euroa ja autoala 500 euroa tämän päälle.

Romutuspalkkion voi saada vain romutettavan auton ajoneuvoliikennerekisteriin merkitty omistaja, ja yhden uuden auton ostoon voi hyödyntää vain yhden romutuspalkkion.

Vanhaa romuautoa ei tarvitse omistaa etukäteen, vaan sellaisen voi halutessaan hankkia varta vasten romutuspalkkiota ajatellen. Omistajan vaihdos on kuitenkin tehtävä ennen auton romuttamista.

Autoliikkeissä ei odoteta kokeilun aiheuttavan suurta asiakaskatoa parille seuraavalle päivälle.

– Olemme normaalisti liikkeellä alkuviikosta. Emme ole varautuneet, että olisi rauhallisempaa tai että vastaavasti olisi jonoa ovella, kun romutussetelin käyttöönotto alkaa, kertoo Vehon aluejohtaja Pertti Nieminen Taloussanomille.

Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että etenkin vähäpäästöisten uusien autojen myynti hiljenee lähipäiviksi, kun ihmiset odottavat romutuspalkkiokokeilun alkamista.

– Nyt varmaan tehdään jo esityötä netissä ja haetaan vaihtoehtoja, mitä lähdetään katsomaan, kun kokeilu alkaa.

LänsiAuton pääkaupunkiseudun aluejohtaja Tero Törmänen sen sijaan ei usko, että romutuspalkkiokokeilulla on vaikutusta normaaliin kaupankäyntiin nyt muutamana päivänä ennen kokeilun alkua.

Osa asiakkaista toki saattaa venyttää uuden auton hankintaa heinäkuun puolelle. Törmäsen mukaan romutuspalkkiosta on tullut paljon kyselyjä viime päivinä.

– Toivotaan tietysti, että siitä tulee piristysruiske ensi kuun alkuun, hän sanoo.

Tuhansia autoja romutettavaksi

Autoala uskoo, että romutuspalkkio lisää uusien autojen kauppaa noin 3 000–5 000 autolla. Suomen Autokierrätys puolestaan arvioi, että romutuspalkkio houkuttelee kierrätykseen kaksinkertaisen määrän, lähes 6 000–10 000 autoa.

Vehon Niemisen mukaan kokeilun arvioidaan lisäävän etenkin pienten autojen myyntiä seuraavan puolen vuoden aikana.

Kokeilussa yhtenä ehtona on, että ostettava uusi auto saa tuottaa enintään 120 grammaa hiilidioksidipäästöjä kilometrillä. Autokauppiaiden mukaan tällä kriteerillä valikoimassa on paljon vaihtoehtoja useilla automerkeillä.

Romutuspalkkion voi saada myös uuden sähköauton, maa- tai biokaasulla kulkevan auton tai sekä tavallisella bensiinillä että korkeaseosetanolilla tai niiden seoksella kulkevan flexifuel-auton hankintaan.

Vuoden loppuun kestävän romutuspalkkiokokeilun tavoitteena on vähentää päästöjä, nuorentaa Suomen autokantaa ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?