Huoli Kreikka-sovusta: "Hullua, jos ei synny" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Huoli Kreikka-sovusta: "Hullua, jos ei synny"

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on esitellyt maan lainoittajille uudet ehdotuksensa. Euromaiden johtajat kokoontuvat maanantaina hätäistuntoon Kreikan kriisin vuoksi.

21.6.2015 17:03 | Päivitetty 22.6.2015 7:29

Kreikan suurimman liikepankin National Bank of Greecen puheenjohtajan Louka Katselin mielestä on suorastaan hullua, mikäli Kreikan tilanteesta ei päästä sopimukseen euromaiden hätäkokouksessa maanantaina.

Katseli kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, ettei Kreikan pankeilla ole välitöntä uhkaa siitä, että niiden rahat loppuvat kesken.

Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin vakava, ja ilman Kreikan ja sen lainoittajien sopimusta tilanne muuttuu erittäin vaikeaksi.

Katseli kommentoi tilannetta sen jälkeen kun Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli esittänyt lainoittajilleen uuden sovintoehdotuksen.

Tsipras esitteli ehdotuksensa lauantaina puhelimitse Saksan liittokanslerille Angela Merkelille, Ranskan presidentille Francois Hollandelle ja Euroopan komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille.

Pääministerin kanslian mukaan Tsipras esitti molempia osapuolia hyödyntävää sopimusta Kreikan velkakriisin ratkaisemiseksi.

Talletuspako vaivaa pankkeja

Pankinjohtajan Katselin mielestä sopimus ei voi olla sellainen, että se syventää eriarvoisuutta ja köyhyyttä Kreikassa.

Hän ennusti, ettei Kreikkaa pakoteta eroamaan eurosta, koska siitä aiheutuisi vakavia kustannuksia euroalueelle.

Kreikan pankkeja on vaivannut talletuspako. Lähteiden mukaan tallettajat nostivat kreikkalaispankkien tileiltään noin 4,2 miljardia euroa yksistään tällä viikolla.

Pankkien odotetaan kuitenkin avautuvan normaalisti maanantaina, koska Euroopan keskuspankki (EKP) korotti kreikkalaispankeille tarjolla olevan hätärahoituksen ylärajaa perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?