Autokauppa laskee hintoja ennen veronlaskun edellä – "Markkinointikikka" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verottaja vatuloi, autokauppias korvaa – "markkinointikikka"

Keskustelu hallituksen uuden autoverolinjauksen toteutuksesta on näkynyt autokaupassa viime kuukausina. Innokkaimmat kaupat tarjoutuvat jo korvaamaan autonostajalle, mikäli auton saisi halvemmalla veromuutosten jälkeen.

11.6.2015 13:55

Noin miljardi euroa vuodessa valtion kassaan tuottavaa autoveroa on tarkoitus laskea porrastetusti vaalikauden aikana 200 miljoonalla eurolla.

Tieto veron laskemisen toteuttamisesta kuitenkin puuttuu, ja alkuun positiiviselta vaikuttanut päätös onkin lisännyt epävarmuutta autokaupoissa.

– Emme ole päätöksestä vielä samppanjapulloa poksauttaneet. Tässä ovat kauppiaat ja asiakkaat vähän ymmyrkäisinä tämän asian kanssa, sanoo Autotalo Laakkosen toimitusjohtaja Timo Yli-Salomäki.

Myös Delta Auton toimitusjohtajan Jari Lepistön linjaus vetää mietteliääksi.

– Kyllä meillä on ollut hiljaisempaa. Uusissa autoissa päätös näkyy niiden autojen kohdalla, joissa autoveron osuus on suurempi. Sillä on väliä, onko autoveron osuus 30 000 vai 2 000 euroa.

Autokauppiaiden mukaan linjaus on heijastunut myös käytettyjen autojen kauppaan.

– Jos uuden auton hinta laskee, käytetynkin hinta laskee. Ei se ihan samalla tavalla käytetyissä ole kuitenkaan näkynyt, Yli-Salomäki arvioi.

Aikaista reagointia vai kikkailua?

Osa autokaupoista on jo vastannut autoverolinjaukseen. LänsiAuto kertoi hyvittävänsä kesäkuun loppuun mennessä ostetuista Opeleista, Peugeoteista ja Seateista 31.1.2016 mennessä voimaan astuneiden autoveromuutosten vaikutukset.

Veho puolestaan ilmoitti viiden prosentin alennuksesta Mercedes-Benzin tietyistä malleista. Alennus perustuu autoveron alennuksen jakamiseen neljälle vuodelle.

Autokaupan asiantuntijoiden suhtautuminen alennuksiin on kaksijakoinen.

– Kyllähän se epävarmuutta poistaa. Meilläkin keskustelua käydään. Pari vaihtoehtoa on harkinnassa, Deltan Jari Lepistö sanoo.

Laakkosen Timo Yli-Salomäen mielestä alennuksissa on puolestaan markkinointitempun makua.

– Ei annetakaan tällä kertaa niitä talvirenkaita ja suksiboksia, vaan tehdään näin. Jos laskee paljonko viiden prosentin autoveron laskusta tulee, niin saman verran saa yleensä pois tinkimällä.

Veroetu takautuvasti?

Autokauppa toivookin hallitukselta tietoa siitä, kuinka autoveron lasku aiotaan toteuttaa.

– Valtiovarainministeriön pitäisi saada uudet käppyrät ulos. Hintoihin vaikuttavista päätöksistä pitäisi viestiä välittömästi, Laakkosen Yli-Salomäki peräänkuuluttaa.

Delta Auton Lepistö ehdottaa lisäksi, että juuri nyt autonostoa harkitsevat voisivat saada autoveron laskun tuoman hyödyn takaisin myöhemmin.

– Se voisi mennä vaikka niin, että erotuksen saisi takautuvasti hyvityksenä käyttöverosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?