Kolme vaaran merkkiä – nämä voivat kertoa nettiriippuvuudesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kolme vaaran merkkiä – nämä voivat kertoa nettiriippuvuudesta

Osa nuorista on alttiimpia nettiriippuvuuteen kuin toiset, heinäkuussa tarkastettava väitöstutkimus paljastaa.

5.6.2015 16:36

Roikkuuko teini-ikäinen lapsesi paljon internetissä? Onko hänellä keskitasoa huonompi koulumenestys ja onko hän tavanomaista teiniä tyytymättömämpi elämäänsä?

Jos vastaus on kyllä, aihetta voi olla pieneen huoleen.

– Nämä tekijät vaikuttavat internetriippuvuuden syntyyn, Helsingin yliopiston väitöstutkija Amandeep Dhir sanoo Taloussanomille.

Dhir selvitti tutkimuksessaan, mitä internetriippuvuus on 12–18-vuotiailla nuorilla. Väitös tarkastetaan käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa heinäkuussa.

Kodin nettietiketti vaikuttaa

Muitakin vaikuttavia tekijöitä tietysti on. Tutkimuksessa selvisi, että esimerkiksi kodin nettikontrolli on yksi tekijöistä, joka ennustaa nuorten internetriippuvuutta.

– Nettiriippuvuudesta kärsivillä nuorilla on kotona tiukka vanhempien kontrolli, Dhir sanoo.

Vanhempien pitäisikin valvonnan sijaan pyrkiä opettamaan jo nuorille lapsille, millaisia vaikutuksia liiallisella netin käytöllä voi olla.

– Vanhemmilla on vahva usko siihen, että lapset eivät kykene itse säätelemään itseään tai internetin käyttöään. Tutkimuksessa huomasimme, että lapset ovat melko hyviä siinä, tutkija huomauttaa.

Nettiaddiktio ei ole tabu

Dhirin mukaan tutkimuksen tuloksissa olennainen huomio on, että kaikista nuorista ei tule yhtä todennäköisesti internetriippuvaisia. Osa on haavoittuvaisempia kuin muut.

Toisaalta yhtä tärkeää olisi ymmärtää, että kyseessä ei ole harvinainen ilmiö.

Esimerkiksi ikä, perheen tulotaso, tietokoneen omistaminen tai kokemukset internetin käytöstä eivät erota nettiaddikteja ei-addikteista.

– Internetaddiktio ei ole tabu. Se on ilmiö, joka voi tapahtua kaikille, Dhir toteaa.

Dhir sanookin, että tutkijoiden, opettajien ja vanhempien olisi hyvä ymmärtää ero pakonomaisen ja normaalin nettikäytön välillä.

Syvempi ja parempi ymmärrys auttaisivat paitsi puuttumaan vahingolliseen toimintaan myös edistämään sellaista netin käyttöä, joka ei olisi haitallista nuorille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?