Laske itse kuinka paljon hallitus vie asuntovelkaiselta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laske itse kuinka paljon hallitus vie asuntovelkaiselta

Asuntolainojen korkovähennysoikeuden pieneneminen tuntuu velallisen kukkarossa. Tarkista laskurilla, kuinka paljon korkohyötyä saat asuntolainastasi tulevina vuosina.

4.6.2015 6:01 | Päivitetty 4.1.2016 22:21

Hallitus aikoo vauhdittaa asuntolainojen korkovähennyksen poistamista niin, että vähennysoikeus pienenee jatkossa kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Kun tänä vuonna asuntolainojen koroista vähennyskelpoisia on vielä 65 prosenttia, ensi vuonna korkovähennyksen suuruus on 55 prosenttia. Vuonna 2019 koroista voi vähentää verotuksessa enää 25 prosenttia.

Hallitus arvioi muutoksen lisäävän valtion verokertymää 150 miljoonaa euroa.

Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemällä laskurilla voit kätevästi tarkistaa, mikä asuntolainasi korkohyöty on vuosina 2015–2019.

Asuntolainan korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista niin sanottuna alijäämähyvityksenä. Jos pääomatuloja ei ole, vähennetään ne ansiotulojen verosta.

Ensiasunnon hankintaan otetun lainan koroista voi saada verotuksessa tavallista suuremman vähennyksen.

"Nyt kirpaisee vähiten"

Handelsbankenin liiketoimintajohtaja Sirpa Pensas pitää korkovähennyksen pienenemistä ikävänä asiana asuntovelkaisten kannalta.

Pensaan mukaan riippuu velallisen tilanteesta, kuten tämän tulokehityksestä ja jäljellä olevasta lainan määrästä, kuinka suuri merkitys korkovähennyksen supistumisella on henkilön talouteen.

– Tässä korkotilanteessa se vaikutus ei ole niin dramaattinen kuin mitä se olisi, kun korot ovat korkeammalla. Toki se vaikuttaa siinä vaiheessa, kun korot nousevat. Asunnon jo ostaneet ja lainaa nostaneet ovat laskeneet korkovähennyksen varaan, Pensas kommentoi.

– Kun tähän ollaan päätymässä, tämä on varmasti suotuisin aika tehdä se, kun korkotaso on niin matala ja vähennyksen asteittainen vähentäminen kirpaisee vähiten, arvioi Nordean liiketoimintajohtaja Riikka Laine-Tolonen.

Hänen mukaansa matalien korkojen vuoksi perheiden menoista ennätyksellisen pieni osa menee tällä hetkellä asuntolainan hoito- ja varsinkin korkokuluihin.

Laine-Tolonen neuvoo harkitsemaan, kannattaisiko nyt esimerkiksi maksaa asuntolainan lyhennyksiä hieman enemmän. Näin siksi, että kun korkotaso lähtee nousemaan, korkokulut ovat suhteessa pienempiä, kun lainaa on jäljellä vähemmän.

Laine-Tolosen mielestä toinen hyvä vaihtoehto on säästää ja hakea sitä kautta puskuria korkotason nousuun.

– Kun korot nousevat, vaikutus tulee suoraviivaisemmin asumismenoihin, kun vähennysoikeus ei ole enää siinä puskurina pienentämässä vaikutusta, hän huomauttaa.

"Asumisen hintataso on tämän pelin roisto"

Asukasliiton puheenjohtajan Hans Dunckerin mielestä on "mutkan takana", että myöhemmin palattaisiin takaisin suurempaan asuntolainojen korkovähennykseen.

– Korkovähennyksen pienenemisellä on merkitystä niille, jotka on saatu lainaamaan ylisuuria summia argumentoimalla, että nyt on historiallisen matalat korot.

Duncker näkee, että etenkin nuoret asuntovelkaiset lapsiperheet ovat helposti ongelmissa, jos korkotaso lähtee yhtäkkiä nousuun maailmanlaajuisesti.

– Oli sitten omistus-, asumisoikeus- tai vuokra-asunto, niin ruuhka-Suomessa asumisen hintataso on roisto tässä pelissä, eivät korkovähennykset. Asumisen kustannuksiin on yksinkertaisesti päässyt tulemaan niin paljon ilmaa, että jos sitä ei saada pois, niin tämä on vähän toissijaista, hän pohtii.

Laskuri on poistettu käytöstä. Pahoittelemme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?