Valtiolle kritiikkiä Solidiumin osakemyynnistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtiolle kritiikkiä Solidiumin osakemyynnistä

Valtion tarkastusviraston mielestä valtion rahantarve ei saisi ohjata liikaa Solidiumin osakemyyntiä.

29.5.2015 0:01 | Päivitetty 28.5.2015 21:44

Valtion tarkastusvirasto arvostelee valtion osakeomistuksia ohjaavan Solidiumin osakkeiden myyntiä.

Solidium myi maaliskuun 2014 ja maaliskuun 2015 välillä osakkeitaan noin 1,7 miljardilla eurolla, kun koko sitä edeltäneenä toiminta-aikanaan se oli myynyt osakkeitaan yhteensä noin 1,8 miljardilla eurolla. Valtio sai Solidiumilta osakkeiden myynnistä voitonjakona noin 1,5 miljardia euroa.

VTV:n pitää ongelmallisena sitä, ettei Solidiumin valtiolle maksamalle voitonjaolle ole asetettu enimmäisrajoitusta tilikaudelle. Sen mukaan riskinä on, että Solidium ajetaan kansallisvarallisuuden pitkäjänteisestä hoitajasta kattamaan rahantarvetta lyhytjänteisellä osakkeiden myynnillä.

Esimerkiksi maaliskuussa Solidium myi yli miljardilla TeliaSoneraa. Valtion omistus TeliaSonerassa laski 7,8 prosentista 3,2 prosenttiin osakemyynnin seurauksena. Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju arvosteli tuolloin Solidiumin toimintaa erittäin lyhytnäköiseksi.

"Tulkinta liikaa henkilöistä riippuvaa"

Solidiumin toiminnan heikko kohta on VTV:n mukaan ollut osakesalkun hidas kehittäminen. Kaivosyhtiö Talvivaara osoittautui huonoksi sijoitukseksi ja Solidium joutui kirjaamaan osakeomistuksensa arvottomiksi. VTV:n mielestä sijoitusriskeistä huolimatta Solidiumin on jatkossakin valittava uusia sijoituskohteita.

Tarkastuksen perusteella Solidium on noudattanut toiminnassaan valtion ohjeita. Ikävä kyllä ohjeet ovat liian yleisluontoisia. Niiden tulkinta riippuu VTV:n mielestä liikaa henkilöstä.

VTV:n mukaan valtion tulisi määrittää selkeämmin Solidiumin toiminnan tavoitteet ja prioirisoitava niitä. Tässä tulisi hyödyntää tunnuslukuja. Tällä hetkellä Solidiumille ei ole asetettu kustannustehokkuusmittaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?