Asuntovelkaisille kylmää suihkua: "Tarpeetonta leikata näin nopeasti" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntovelkaisille kylmää suihkua: "Tarpeetonta leikata näin nopeasti"

Hallitus esittää asuntolainojen korkovähennyksen poistamista nopeutetussa aikataulussa niin, että vähennys kutistuu 10 prosentin vuosivauhtia.

27.5.2015 16:44 | Päivitetty 27.5.2015 18:08

Hallitus esittää asuntolainojen korkovähennyksen poistamista nopeutetussa aikataulussa niin että vähennys kutistuu 10 prosentin vuosivauhtia.

Tänä vuonna asuntolainojen korkovähennyksen suuruus on vielä 65 prosenttia, mutta ensi vuonna se tipahtaa 55 prosenttiin ja vuonna 2017 jo 45 prosenttiin.

– On tarpeetonta, että korkovähennystä leikataan näin nopeasti. Sille voi tulla vielä myöhemmin käyttöä, kun korot nousevat, kommentoi Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen Taloussanomille.

– Mieluummin olisi noudatettu aikaisemmin sovittua tahtia eli viisi prosenttiyksikköä vuodessa.

Kansliapäällikkö Hannele Pokan (kesk.) vetämä työryhmä esitti alkuvuodesta asuntolainojen korkovähennysten poistamista jo alkavalla hallituskaudella, niin että vähennys olisi vuonna 2019 poistunut kokonaan. Perusteena oli se, ettei valtion tulisi suosia verotuksella omistusasumista.

Näin pitkälle ei uudessa hallitusohjelmassa mennä. Vielä vuonna 2019 vähennys on 25 prosenttia.

"Kaikkiin tuloluokkiin"

Hallitus lupaa ohjelmassaan myös tuloveronkevennyksiä, joiden painopiste on alle 40 000 euroa vuodessa ansaitsevilla.

Työtulovähennyksen korottamisella kevennetään pieni- ja keskituloisten verotusta 450 miljoonalla eurolla.

– On valitettavaa, että kevennys on näin vahvasti pienituloisiin painottuva. Olisin mielellään nähnyt kevennyksiä kautta linjan. On ikävää, että progressiota kiristetään edelleen, Lehtinen sanoo.

Lisäksi hallitus lupaa maltillisten palkkaratkaisujen ja yhteiskuntasopimuksen palkkioksi jopa miljardin euron veronkevennyksiä.

– Tämä pitää tehdä mahdollisimman kattavasti kautta linjan kaikissa tuloluokissa, jotta edistetään kattavaa palkkamalttia, Lehtinen painottaa.

(Oikaisu: Tuloveronkevennys painopiste on alle 40 000 euroa vuodessa tienaavissa, eikä alle 40 000 euroa kuukaudessa tienaavissa.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?