SP:n Hakkarainen: Keskittyneisyys lisää Suomen pankkisektorin haavoittuvuutta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SP:n Hakkarainen: Pankit tarvitsevat lisää kilpailua

Keskittyminen lisää suomalaisen pankkisektorin haavoittuvuutta, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen varoittaa.

­

21.5.2015 13:56

Suomen pankkisektori on liian keskittynyt, minkä vuoksi tarvitaan lisää kilpailua. Pankkisektorin haavoittuvuutta voi lisätä myös kotitalouksien velkaantuminen, jonka hillitsemiseksi Suomen Pankki esittää uusia työkaluja, kuten velanhoitokykyyn suhteutettuja asuntoluottoja.

Pankkisektori on parinkymmenen vuoden takaisen laman jäljiltä keskittynyt, kun jäljelle jäänet suurpankit imaisivat pahimmat kilpailijat pois markkinoilta ja loput kaatuivat.

Suomen Pankin mukaan keskittyminen on mennyt liiankin pitkälle, koska se lisää sinänsä kannattavan ja vakavaraisen pankkisektorin haavoittuvuutta.

Suomen pankkisektori on EU:n keskittyneimpiä. Suomalaispankkien keskittymisriskien takia pitäisikin arvioida, tulisiko pankkisektorille asettaa EU:n sääntelyn mahdollistamia lisävakavaraisuusvaatimuksia.

Matalat korot lisäävät riskejä

Riskejä luovat Suomessa myös asuntolainojen kasaantuminen ja pitkään matalina pysyneet korot.

– Korkojen mataluus on sinänsä sopusoinnussa Suomen talouden vaikean tilanteen kanssa, totesi johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen Euro & Talous -julkaisun tiedotustilaisuudessa.

Käytännössä pankkien kilpailun puuttuminen on näkynyt esimerkiksi yrityslainojen korkomarginaalien leventymisenä, vaikka tähän on muitakin syitä, kuten pankkisääntelyn kiristyminen.

SP:n mukaan pienten ja keskisuurten yritysten pankkirahoituksessa on ollut viime aikoina kiristymistä, sen sijaan suuryritykset saavat edelleen rahaa helposti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?