Asuntolainojen rajoitukset vaatisivat lakimuutosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntolainojen rajoitukset vaatisivat lakimuutosta

Asuntojen hinnat ja velkaantuminen ovat eriytyneet Suomessa. Asuntokuplasta ei ole kuitenkaan juuri nyt pelkoa edes pääkaupunkiseudulla, Suomen Pankin Pentti Hakkarainen sanoo.

­

21.5.2015 14:07

Asuntolainojen osuus pankkien luotonannosta on Suomessa yksi Euroopan suurimmista, Suomen Pankin katsauksessa todetaan.

Suomessa asuntohinnat ja niiden myötä velkaantuminen ovat eriytyneet selvästi. Pohjois-Suomessa suurlainat ovat harvinaisuuksia, kun taas Helsingissä velkamittarit tuuttaavat punaista.

– Kasvukeskuksien asukkailla on enemmän velkaa myös tuloihin nähden, totesi johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen tänään.

SP:n mukaan viimeaikainen uusien asuntolainojen määrän tasaantuminen merkitsee kuitenkin sitä, ettei tilanne ole näillä näkymin kärjistymässä kuplaksi pääkaupunkiseudullakaan.

– Meillä hintakehitys on tasaantunut, Hakkarainen totesi.

Hakkarainen ei halunnut ennakoida sitä, laskevatko asuntohinnat Suomessa tulevaisuudessa, mutta totesi tämänkin olevan mahdollista.

Lainojen kokoa ja kestoa voisi rajoittaa

Suomessa otetaan ensi vuoden heinäkuussa käyttöön lainakatto, joka rajoittaa uuden asuntolainan määrää suhteessa hankittavan asunnon ja muiden vakuuksien arvoon.

SP:n mukaan tarvitaan kuitenkin lisäarsenaalia. Finanssivalvonta voisi jatkossa rajoittaa uusien asuntoluottojen enimmäiskokoa suhteessa velanhoitokykyyn.

Lainan enimmäiskoon sitominen esimerkiksi käytettävissä oleviin tuloihin ehkäisisi asuntoluottojen paisumista ja hintakuplan muodostumista.

Myös laina-aikoja voitaisiin rajoittaa ja esittää vaatimuksia asettaminen lainojen lyhentämiselle.

Kaikkeen tähän tarvittaisiin lainsäädäntöä, jonka pohtiminen onkin Hakkaraisen mukaan seuraavan hallituksen tehtävä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?