Näin Suomen Pankki torjuisi asuntokuplaa: uusia rajoituksia lainoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Suomen Pankki torjuisi asuntokuplaa: uusia rajoituksia lainoille

Jos korot pysyvät vielä pitkään matalina, asuntoluotot voivat kasvaa liikaa ja asuntomarkkinat ylikuumentua, Suomen Pankki arvioi. Asuntokuplasta ei kuitenkaan nyt ole merkkejä.

­

21.5.2015 11:00 | Päivitetty 21.5.2015 14:25

Tilanne Suomen rahoitusmarkkinoilla on pysynyt toistaiseksi vakaana, mutta alhaiset korot, tuottojen etsintä ja runsas likviditeetti voivat synnyttää riskejä muun muassa asuntomarkkinoilla.

Myös Suomen talouden heikentyminen voisi kärjistää tilannetta. Näin arvioi Euro & Talous -katsauksen tänään julkaissut Suomen Pankki (SP).

Vaikka kotitalouksien velkaantuminen on viime aikoina hidastunut, tekee velan keskittyminen kotitalouksista haavoittuvia.

– Puolet asuntovelasta on velkaantuneimmalla kymmenyksellä kotitalouksista. Nykytilanteessa, jossa korot ovat olleet pitkään matalat, oman talouden hallinnan ja korkoriskin merkitys korostuu, totesi SP:n johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen tiedotustilaisuudessa tänään.

Asuntojen hinnoissa ei SP:n mukaan kuitenkaan ole toistaiseksi merkkejä hintakuplasta.

Pitkään jatkuessaan matala korkotaso saattaa johtaa asuntoluotonannon liialliseen kasvuun ja asuntomarkkinoiden ylikuumenemiseen. Tällaiseen kehitykseen on varauduttava ajoissa makrovakausvälinein, Hakkarainen totesi.

Suomessa otetaan ensi vuoden heinäkuussa käyttöön lainakatto, joka rajoittaa uuden asuntolainan määrää suhteessa hankittavan asunnon ja muiden vakuuksien arvoon.

SP:n mukaan Finanssivalvonnalle tarvitaan kuitenkin lisäarsenaalia. Harkittava on esimerkiksi asuntolainoille kattoa suhteessa lainanottajan velanhoitokykyyn sekä toisaalta uusien lainojen enimmäispituutta ja lyhentämistä koskevia vaatimuksia.

Pankkikriisi voisi olla vakava

Suomen pankkijärjestelmä on kannattava ja vakavarainen, mutta toisaalta keskittynyt, ulkomaisesta rahoituksesta riippuvainen ja voimakkaasti kytköksissä muihin Pohjoismaihin. SP:n mukaan pankkikriisien seuraukset voisivat olla Suomessa poikkeuksellisen vakavia.

Riskejä voidaan SP:n mukaan pienentää vahvistamalla edelleen pankkien riskienkantokykyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?