Useat yritykset myöntävät: lahjonta ja korruptio yleistä Suomessa

Tätä mieltä oli 11 prosenttia EY:n kyselyyn vastanneista suomalaisyritysten edustajista.

20.5.2015 9:27

Tilintarkastusjätti EY:n kyselyyn vastanneista suomalaisyritysten edustajista 11 prosenttia katsoi, että lahjonta ja korruptio ovat yleisiä ilmiöitä myös Suomessa. Kyselyyn vastasi 100 suomalaisen suuryrityksen edustajaa.

Perinteisen määritelmän mukaan korruptiolla viitataan siihen, että yritykset lahjovat tai muulla tapaa maanittelevat julkisessa asemassa toimivia virkamiehiä tai poliitikkoja suosimaan itseään.

Suomen lukema on verraten matala. Länsi-Euroopan maissa keskimäärin 35 prosenttia vastaajista piti korruptiota yleisenä, ja esimerkiksi Egyptin, Etelä-Afrikan, Intian, Nigerian ja Puolan lukema oli keskimäärin 60 prosenttia.

EY ei kerro tiedotteessaan, miten se on määritellyt korruption. Yleensä kansainvälisissä mittareissa korruptio samastetaan pelkkään lahjontaan, mitä esimerkiksi Transparency Suomi -järjestö on kritisoinut.

Perinteinen määritelmä sulkee ulkopuolelleen niin sanotun rakenteellisen korruption, joka tarkoittaa sitä, että yritysmaailman edustajat saavat suhteettoman paljon valtaa politiikassa. Esimerkkejä rakenteellisesta korruptiosta ovat niin sanotut hyvä veli -verkostot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?