He rikastuvat Elektrobit-kaupalla – Sipilän kaverille 60 miljoonaa

Muun muassa yhtiön perustaja Juha Hulkko ja toimitusjohtaja Jukka Harju tekevät kymmenien miljoonien tilin. Yhtiön entinen toimitusjohtaja Juha Sipilä myi osuutensa reilu vuosi sitten ja jää ilman jättipottia.

Juha Hulkko

19.5.2015 10:44 | Päivitetty 19.5.2015 10:47

Oululaislähtöinen it-yritys Elektrobit kertoi tänään myyvänsä auto-ohjelmistoja kehittävän Automotive-liiketoimintansa saksalaiselle Continentalille 600 miljoonalla eurolla. Yhtiö aikoo kotiuttaa kaupan tuoton suurimmaksi osaksi tai kokonaan osakkeenomistajilleen.

Elektrobitin viisi suurinta suomalaisomistajaa ovat yksityishenkilöitä, joista monilla on pitkä tausta yhtiössä. Jos yhtiö tulouttaa koko kauppasumman osakkeenomistajilleen, yhtiön suomalaiset suuromistajat tekevät kymmenien miljoonien tilit.

Suurin potti, yli 60 miljoonaa euroa, napsahtaa yhtiön perustajiin lukeutuvalle Juha Hulkolle, jonka omistusosuus yhtiöstä oli viime kuun lopussa 11,4 prosenttia. Hulkko tunnetaan myös hallitusneuvotteluja vetävän Juha Sipilän ystävänä.

Elektrobitin toimitusjohtajana 2000-luvun alussa työskennellyt Sipilä oli vielä hiljattain Elektrobitin merkittävä osakkeenomistaja, mutta myi syksyllä 2013 viiden prosentin omistusosuutensa euron kappalehintaan ja sai kaupasta 6,5 miljoonaa euroa.

Tänään julkistetussa kaupassa Sipilä olisi viiden prosentin osuudella saanut kertaheitolla noin 30 miljoonaa euroa.

Hulkon jälkeen suurimmat osakkeen omistajat ennen suomalaisia instituutioita ovat Kai Hilden, Erkki Veikkolainen, Jukka Harju ja Eero Halonen. Heidän omistusosuutensa vaihtelevat viiden ja kahdeksan prosentin välissä, joten heidän osuutensa tuloutettavista voitoista liikkuvat 30 ja 50 miljoonan euron välissä.

Hilden on pitkän linjan elektrobittiläinen, joka tuli yhtiöön vuonna 1987 ja on ollut sen hallituksen jäsen lähes kymmenen vuoden ajan. Harju tuli johtamaan Elektrobitin liiketoiminnan kehittämistä vuonna 2000 ja on ollut yhtiön toimitusjohtaja vuodesta 2009 lähtien. Veikkolainen on kuulunut yhtiön hallitukseen vuodesta 2009 sakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?