Nämä ovat viat, jotka voit korjata autostasi itse

Monella saattaa mennä sormi suuhun, kun tietokoneella varustettu auto ilmoittaa jostakin viasta. Taloussanomat kysyi autoasiantuntijoilta, millaista huoltoa nykyautoille voi tehdä ilman ammattiapua.

16.5.2015 5:01 | Päivitetty 15.5.2015 16:52

Nykyautot ovat niin teknisiä, ettei tavallinen tallaaja juuri voi huoltaa niitä. Edelleen on kuitenkin asioita, joita auton omistaja voi tarkistaa ja vaihtaa itse.

Autoilija pystyy esimerkiksi tarkistamaan auton nestetasot ja tarvittaessa lisäämään nesteitä, eli moottoriöljyä, jäähdytysnestettä ja tuulilasinpesunestettä. Myös renkaiden ilmanpaineet voi tarkistaa ja tuulilasin pyyhkijän sulat vaihtaa.

Polttimot ovat jo hankalampi tapaus. Niiden vaihto onnistuu ainakin osassa uudemmista autoista.

– Uusissa autoissa on vain vähän tilaa kädelle vaihtaa polttimo. Joissain automalleissa pitää irrottaa lyhty tai pissapojan säiliö, jotta polttimon pääsee vaihtamaan. Sekin on mennyt nykyään hankalaksi, kommentoi AD-Autokorjaamojen ketjupäällikkö Juhani Ahola Taloussanomille.

Teekkarien Autokerho ry:n entinen puheenjohtaja, autoharrastaja Henrik Hieta puolestaan sanoo, että polttimot voi yleensä vaihtaa melko pienellä vaivalla. Näin voi säästää pitkän pennin.

– Niihin löytyy ohjeet lähes poikkeuksetta auton omista ohjekirjoista.

Moni hoitaa itse autonrenkaiden kausivaihdon. Oleellista on, että käytössä on oikeanlaiset työkalut.

Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala muistuttaa piilevästä riskistä: jos renkaanvaihtoa tehdään heppoisella tunkilla, on vaarana, että tunkki hajoaa auton alle.

Toisen autoilijan auttaminen ongelmatilanteessa on kaunis ajatus, mutta siinäkin on riskinsä. Luomalan mukaan apuvirtaa antaessa saattaa vahingossa vaurioittaa sekä antavan että saavan auton sähköjärjestelmää. On siis tiedettävä tarkkaan, mitä tekee – tai on parempi odottaa ammattiapua.

Korjaaminen vaihtunut tarkkailuksi

Aalto-yliopiston ajoneuvotekniikan yli-insinöörin Panu Sainion mukaan autojen korjaamisesta on siirrytty tarkkailuun, kun huoltovälit ovat pidentyneet ja erilaiset tarkastuskohteet ovat vähentyneet viimeisen 20 vuoden aikana merkittävästi.

– Nykyautolle pystyy tekemään paljon vähemmän kuin autoille aikaisemmin, mutta niille ei myöskään tarvitse tehdä niin paljon kuin 20 tai 30 vuotta sitten, hän kiteyttää.

Auton omistajien on kuitenkin syytä huolehtia ennakoivasta kunnossapidosta ja tarkistaa auton kuntoa säännöllisesti. Siten voi välttyä yllätyksiltä ja kalliilta korjauksilta.

"Tietokoneet helpottavat huoltamista"

Yleinen näkemys on, että mitä uudempi ajoneuvo on, sitä vähemmän sitä voi huoltaa itse.

Sainio näkee, että nykyiset autojen vikakoodienlukijat ovat suuri edistysaskel auton omatoimiseen huoltamiseen.

– Tietokoneet helpottavat ja parantavat auton huoltamista. Tarvittava tietotaito on vain erilaista kuin aiemmin.

AD-Autokorjaamon Ahola taas sanoo, ettei uusien autojen huoltotoimenpiteitä pysty tekemään ainakaan kokonaan itse.

– Vaikka esimerkiksi vaihtaisit öljyt itse, auton tietokoneeseen pitää koodata tieto, että ne on vaihdettu. Uudemmissa autoissa sama tilanne on akun vaihdon suhteen, hän huomauttaa.

Hieta arvioi, että uudet autot tietokoneineen ja uusine tekniikoineen pelottavat ihmisiä, koska auton vikakoodeja pitäisi tarkastella tietokoneen kanssa.

– Melkein kehtaisin väittää, että uudet autot ovat helpompia huoltaa ja korjata kuin vanhat autot. Kun ennen vanhaan viilattiin, nykyään vaihdetaan isompia komponentteja. Rahaa tietysti menee tänä päivänä enemmän kuin aiemmin, hän sanoo.

"Itse tekemisen mahdollisuudet parantuneet"

Tee-se-itse-tyyppi pystyy tekemään paljon ainakin vanhalle autolle. Jos autoa haluaa huoltaa mahdollisimman paljon itse, täytyy Autoliiton Luomalan mukaan palata jopa 1980-luvun autotekniikkaan.

Sainio ja Hieta ovat sitä mieltä, että suunnilleen kaiken voi tehdä itse, myös uudempiin autoihin, jos vaan on valmis näkemään vaivaa ja hankkimaan osaamista. Tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Internetin myötä kaikista vioista saa äärimmäisen helposti tietoa. Kun tulee omalle kohdalle jokin vika, foorumilla jollakin toisella ihmisellä on todennäköisesti sama vika, Hieta kertoo.

Hän arvioi, että itse tekemisen mahdollisuudet ovat parantuneet, mutta myös laiskuus on lisääntynyt.

Läheskään aina kyse ei ole siitä, ettei autoa viitsitä tai osata huoltaa. Toiset haluavat palvelua ja ovat valmiita maksamaan siitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?