Norwegian ei salli oikeusavun tarjoamista lentokoneen matkustajille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lehti: Nainen keräsi nimiä koneessa – henkilökunta uhkaili

Nainen keräsi Norwegianin koneessa matkustajilta yhteystietoja auttaakseen heitä valittamaan myöhästymisestä. Matkailulehti Vagabondin mukaan henkilökunta kielsi ja uhkaili naista.

12.5.2015 9:42

Ruotsalainen Charlotta Holmquist matkusti miehensä ja kolmen lapsensa kanssa vappuaattona Yhdysvaltoihin Norwegianin lennolla. Kone oli myöhässä.

Ruotsalaisen Vagabond-matkustuslehden mukaan Holmqvist tiesi, että matkustajilla oli oikeus saada korvauksia, koska hän oli viime vuonna oikeusteitse saanut hyvitystä vastaavassa tilanteessa.

Hän otti yhteyttä TRS Travelright -yritykseen, joka oli edustanut häntä aiemmin. Asianajaja Stephan Erikssonin mukaan Holmqvistin jokaisella perheenjäsenellä on oikeus 600 euron hyvitykseen. Holmqvist tarjoutui ottamaan selvää, haluaisivatko muut matkustajat apua korvauksen saamiseksi.

Holmqvist pyysi apua haluavia kirjoittamaan yhteystietonsa paperille, jonka hän laittoi kiertämään. Noin 60 matkustajaa kirjasi siihen tietonsa. Kun matka oli suunnilleen puolivälissä, matkustamohenkilökunta tulistui. Matkustamon esimies ja toinen jäsen tulivat Holmqvistin mukaan hänen luokseen sotilaallisen näköisinä lista kädessään ja kysyivät, onko se hänen.

– Kurottauduin ottamaan listan, mutta henkilökunnan edustajat riuhtaisivat sen takaisin ja sanoivat, että on laitonta kierrättää materiaalia koneessa, Holmqvist kertoo.

"Nimilistan kerääminen on rikollista"

Kun hän pyysi listansa takaisin, henkilöstön edustajat sanoivat, että he vievät sen kapteenille. Lehden mukaan tunnelma oli uhkaava, kovaääninen ja epämukava. Kun henkilökunta keskusteli asiasta Holmqvistin miehen kanssa, Holmqvist kuvasi tapahtuman matkapuhelimellaan.

Muutkin matkustajat reagoivat tilanteeseen. Yksi mies nousi ylös ja asettui esimiehen eteen. Tämä kääntyi kantapäillään ja sanoi, että he antavat kansion kapteenille, joka tulee pian matkustamoon.

Hän ei tullut, mutta kohta henkilökunnan edustaja tuli takaisin ja käski Holmqvistin tuhoamaan ottamansa kuvat. Holmqvist luovutti vastentahtoisesti puhelimensa, kun koneen uhattiin muuten laskeutuvan heti.

Matkustamoväki väitti, että Holmqvist ja hänen miehensä olivat rikollisia. He sanoivat luovuttavansa perheen amerikkalaisviranomaisille, kun kone oli laskeutunut. Heidän mukaansa kapteeni oli käskenyt takavarikoida nimilistan.

Norwegian: Henkilökunta määrää koneessa

Norwegianin viestintäjohtaja Charlotte Holmbergh Jacobsson ei moiti henkilökunnan käytöstä. Hän kertoi Vagabondille, että matkustajille ei pidä kertoa heidän oikeuksistaan ja tarjota oikeusapua matkan aikana.

– Lentokone ei ole julkinen paikka. Kukaan muu kuin Norwegian ei saa tehdä liiketoimintaa Norwegianin lentokoneessa, hän sanoi.

Vaatimusta kuvien tuhoamisesta Holmbergh Jacobsson perustelee sillä, että koneessa ei saa kuvata ilman asianomaisten lupaa. Hän muistuttaa, että kaikki eivät halua tulla kuvatuiksi.

Holmqvistin perheen pitäisi palata San Fransiscosta kolmen päivän kuluttua. Erikssonille lähetetyn sähköpostin perusteella Norwegian harkitsee, kieltääkö se perhettä nousemasta koneeseen henkilökunnan työympäristöön ja turvallisuuteen vedoten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?