Tesla-buumi voi triplata Talvivaara-metallin kysynnän - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tesla-buumi voi triplata Talvivaara-metallin kysynnän

Nikkelin kysyntä autoteollisuudessa kasvaa jopa kolminkertaiseksi viidessä vuodessa, arvioi merkittävä nikkelinvalmistaja Norilsk Nickel.

Tesla rakentaa tehdasta Renoon Nevadaan. ­

14.4.2015 19:22 | Päivitetty 14.4.2015 18:59

Kysyntää kiihdyttää sähkö- ja hybridiautojen nopea yleistyminen. Ympäristöystävällisten autojen akkuteknologiassa käytetään nikkeliä.

– Monilla autovalmistajilla, kuten Tesla Motorsilla, on hyvin kunnianhimoisia tulevaisuudensuunnitelmia, kertoo venäläisen kaivos- ja metalliyhtiön Norilsk Nickelin johtaja Anton Berlin uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Norilsk on Venäjän suurin nikkelinvalmistaja, ja sillä on hallussaan noin 13 prosenttia nikkelin maailmanmarkkinoista. Se omistaa myös Suomessa Harjavallan tehtaan, joka valmistaa noin 50 000 tonnia nikkeliä vuodessa. Myös Talvivaaran kaivoksessa Sotkamossa on tuotettua nikkeliä.

Nikkelin käyttö autojen akuissa kasvaa Berlinin arvion mukaan nykyisestä 30 000 tonnista 100 000 tonniin vuosikymmenen loppuun mennessä.

Kun kysyntä lisääntyy, myös nikkelin hintataso saattaa taas kääntyä nousuun. Metallin hinta laski viime vuonna neljänneksen lähinnä ruostumattoman teräksen valmistuksen ylikapasiteetin vuoksi. Nikkeliä käytetään eniten juuri teräksen valmistukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?