Analyysiyhtiö: Suomen talouspolitiikkaa ei paljon muutu vaalien jälkeen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ennuste: Suomi kokeilee perustuloa

Eduskuntavaalit tuskin juuri muuttavat Suomen talouspolitiikka. Näin arvioi analyysiyhtiö Capital Economics. Se uskoo, että alueellinen perustulokokeilu saattaa olla merkittävin muutos.

14.4.2015 17:23

Kansainvälisiä suursijoittajia neuvova Capital Economics -yhtiö huomauttaa katsauksessaan, että suurin osa pääpuolueista aikoo jatkaa tiukkaa valtion talouspolitiikkaa. Ne ovat melko yksimielisiä siitä, että talouskasvua jarruttavia rakenteellisia ongelmia ei korjata kovin nopeasti.

Analyysiyhtiö arvioi, että sunnuntaiset vaalit ovat yhden monipuolueliittouman loppu ja toisen alku. Perustulon kokeileminen voi sen mukaan olla seuraavan eduskunnan suurin uudistus. Yhtiön analyytikot huomauttavat, että vaalivoittajaksi povattu keskusta suunnittelee aluksi sen kokeilemista alueellisesti.

– Koko maan laajuisen perustulon esittely näyttää olevan vielä kaukana. Siksi on epätodennäköistä, että muutoksella olisi suuria talousvaikutuksia, Capital Economicsin katsauksessa arvioidaan.

Vaikka kilpailukyvystä puhutaan paljon, katsauksessa huomautetaan, että sen puute ei näytä olevan minkään puolueen suurin huoli. Siksi kilpailukykyä lisäävät poliittiset toimet eivät ole todennäköisiä kovin pian.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?