Maailman sotilasmenot vähenivät – Ukrainan tilanne sai monet lisäämään kuluja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailman sotilasmenot vähenivät – Ukrainan tilanne sai monet lisäämään kuluja

Kuvituskuva
Julkaistu: 13.4.2015 8:27, Päivitetty 13.4.2015 8:32

Sotilasmenot vähenivät viime vuonna Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa. Armeija sai lisärahaa muun muassa Lähi-Idässä, Itä-Euroopassa ja Venäjällä.

Koko maailman yhteenlasketut sotilasmenot ovat laskussa jo kolmatta vuotta peräkkäin, kertoo Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutti Siprin raportti.

Maailmanlaajuisesti sotilasmenoihin käytettiin viime vuonna noin 1 800 miljardia dollaria, mikä oli vajaat puoli prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Sotilasmenot vähenivät Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa ja pysyivät ennallaan Latinalaisessa Amerikassa. Samaan aikaan sotilasmenot kasvoivat Lähi-idässä, Itä-Euroopassa, Aasiassa, Oseaniassa ja Afrikassa.

Siprin mukaan maailman suurin sotilasmahti Yhdysvallat käytti aseisiin ja muihin sotilasmenoihin 610 miljardia dollaria, mikä on 6,5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Maa on karsinut sotilasmenojaan pyrkiessään pienentämään budjettivajettaan.

Yhdysvaltojen sotilasmenot ovat pienentyneet viidenneksellä huippuvuodesta 2010. Summa on kuitenkin edelleen 45 prosenttia suurempi kuin vuonna 2001 ennen syyskuun 11. päivän terrori-iskuja.

Kolme seuraavaksi suurinta sotilasmahtia Kiina, Venäjä ja Saudi-Arabia kasvattivat sotilasmenojaan viime vuonna. Kiina käytti aseisiin arviolta 216 miljardiin dollaria, mikä oli lähes kymmeneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.

Venäjä puolestaan kasvatti asemenojaan yli kahdeksalla prosentilla 84,5 miljardiin dollariin. Saudi-Arabian asemenot kasvoivat 17 prosenttia noin 81 miljardiin dollariin.

Ukrainan konflikti on saanut monet Venäjää lähellä sijaitsevat Euroopan maat lisäämään sotilasmenojaan.

– Ukrainan kriisi on muuttanut perusteellisesti Euroopan turvallisuustilannetta, mutta toistaiseksi vaikutus sotilasmenoihin näkyy eniten Venäjän rajanaapureilla, sanoo Siprin ohjelmajohtaja Sam Perlo-Freeman.

Tuoreimmat osastosta