Lehdet: Piraattipuolue sai bitcoin-lahjoituksia – nimettömyys ongelma? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lehdet: Piraattipuolue sai bitcoin-lahjoituksia – nimettömyys ongelma?

Julkaistu: 11.4.2015 12:09, Päivitetty 11.4.2015 12:09

Vaali- ja puoluerahoitusilmoituksia valvova Valtiontalouden tarkastusvirasto ei ole osannut varautua suuriin bitcoin-vaalilahjoituksiin, kertovat Väli-Suomen sanomalehdet.

Piraattipuolue on joutunut rikkomaan puoluerahoitukseen liittyviä ilmoitusmääräyksiä virtuaalivaluutta bitcoin-lahjoitusten vuoksi, kertovat Väli-Suomen sanomalehdet.

Savon Sanomien mukaan puolue sai maaliskuussa kaksi yli 1 500 euron lahjoitusta.

Puoluelakiin perustuvan määräyksen mukaan puolueen on tehtävä ajantasainen ilmoitus, kun yksittäinen tuki tai samalta tukijalta saadun usean tuen arvo on vähintään 1 500 euroa kalenterivuodessa. Ilmoituksessa on käytävä ilmi tuen määrä ja sen antaja.

– Sitä ei tiedä, mistä ne lahjoitukset ovat tulleet. Jäljitettävyys on mahdotonta, jos lahjoittaja ei itse ilmaise, kuka on, sanoo piraattipuolueen taloudenhoitaja Pasi Vähämartti sanomalehdille.

Määräyksen mukaan lahjoittajan koko nimi pitäisi pystyä ilmoittamaan.

– Kävi tietyllä tapaa onnettomasti. Bitcoin-lahjoitukset oli tarkoitettu vain pienten summien lahjoittamiseen. Ei ikinä odotettukaan, että kukaan antaisi sitä kautta muutamaa euroa suurempia lahjoituksia, Vähämartti kertoo.

Vaali- ja puoluerahoitusilmoituksia valvovan Valtiontalouden tarkastusviraston tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola ei halua tässä kohtaa ottaa tarkemmin kantaa Piraattipuolueen tekemiin ilmoituksiin. Hän kuitenkin sanoo, ettei VTV:ssä ole osattu valmistautua ilmoitusrajan ylittäviin bitcoin-lahjoituksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?