EKP osti 60 miljardilla eurolla QE:n ensimmäisenä kuukautena - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP osti 60 miljardilla jättielvytyksen ensimmäisenä kuukautena

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.4.2015 20:52, Päivitetty 7.4.2015 20:42

Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan se on saavuttanut laajalle osto-ohjelmalleen asettamansa 60 miljardin euron kuukausitavoitteen maaliskuussa. Eniten ostettiin Saksan valtionlainoja.

Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan se on saavuttanut laajalle osto-ohjelmalleen asettamansa 60 miljardin euron tavoitteen maaliskuussa. Laajennettu ohjelma on ollut käynnissä maaliskuun 9. päivästä lähtien.

Tavoitteena on ollut, että eurojärjestelmä ostaa 60 miljardilla eurolla kuukaudessa eurovaltioiden ja EU:n rahoituslaitosten joukkovelkakirjalainoja sekä yksityisen sektorin liikkeellelaskemia omaisuusvakuudellisia arvopapereita ja katettuja joukkolainoja.

EKP:n mukaan julkisen sektorin joukkolainoja ostettiin maaliskuussa 47,4 miljardilla eurolla. Loput 60 miljardin euron summasta olivat katettuja joukkolainoja ja omaisuusvakuudellisia arvopapereita.

Joukkolainat olivat painotetun keskiarvon mukaan maturiteetiltaan keskimäärin 8,56 vuoden lainoja. EKP:n mukaan ostoista 11,1 miljardia oli Saksan valtionlainoja. Seuraavaksi eniten oli Ranskan valtionlainoja eli 8,8 miljardia euroa.

Vähiten ostettiin Maltan valtionlainoja eli viisi miljoonaa euroa. Suomen valtionlainoja ostoista oli 774 miljoonaa euroa.