Lankapuhelin maksaa yhä enemmän – hinnat +35 % - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lankapuhelin maksaa yhä enemmän – hinnat +35 %

DNA nostaa lankapuhelinliittymien kuukausimaksuja toukokuussa. Elisa teki vastaavan hinnankorotuksen kuun alussa.

30.3.2015 14:37 | Päivitetty 30.3.2015 14:26

Perinteisen lankapuhelimen pitäminen tulee jatkuvasti kalliimmaksi. Operaattorit nostavat hintoja, kun käyttäjäkunta pienenee.

DNA nostaa lankapuhelinliittymien kuukausimaksuja 25–35 prosenttia toukokuun alussa.

Kotipuhelin-liittymän hinta nousee 19,8 eurosta 24,8 euroon kuukaudessa ja Kotipuhelin 2 -liittymän kuukausimaksu 14,62 eurosta 19,8 euroon. Puheluhinnat pysyvät ennallaan.

DNA:n puheliiketoiminnasta vastaavan johtajan Cedric Kamtsanin mukaan hintoja korotetaan kiinteiden puhelinliittymien ylläpitokustannusten vuoksi. DNA on lähettänyt asiakkailleen kirjeen asiasta.

– Käyttäjämäärä putoaa, mutta kustannukset eivät putoa samassa suhteessa, hän sanoo.

Lankapuhelimien määrä on laskenut tasaisesti jo pitkään. Viestintäviraston tilastojen mukaan kiinteän verkon puhelinliittymiä oli viime vuoden lopussa noin 640 000, mikä oli noin 15 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Liittymistä noin 52 prosenttia oli yritysten käytössä.

Kamtsan arvioi, että tällä hetkellä Suomessa on noin 600 000 lankapuhelinliittymää. DNA:n osuus näistä on noin 100 000, joista arviolta noin puolet on kotitalouksissa.

Lankapuhelin löytyy Kamtsanin mukaan tyypillisesti yhä ikäihmisiltä, lapsiperheiltä ja yrityksistä.

Hän uskoo, että lankapuhelinliittymien määrä jatkaa laskuaan.

– Sitä, milloin ne häviävät kokonaan, en osaa sanoa. Meidän on tarkoitus tarjota edelleen kotipuhelinpalveluja asiakkaille.

"Ei enää hirveän hyvä bisnes"

Elisa nosti lankapuhelinliittymien kuukausihintoja tämän kuun alussa. Kuukausimaksu nousi noin kaksi euroa liittymätyypistä riippuen. Eri liittymien kuukausimaksut vaihtelevat nyt 14,7 eurosta 22,2 euroon.

Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi kertoo, että hintoja on ollut tarpeen nostaa melkein vuosittain. Syynä on se, että käyttäjämäärä vähenee noin 20 prosenttia vuodessa, mutta ylläpitokulut ovat kutakuinkin kiinteät.

– Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö näin tapahtuisi myös jatkossa. Kiinteä kulu jakaantuu pienemmän käyttäjäkunnan kesken, joten se väistämättä johtaa siihen, että hintaa on nostettava, Korpi sanoo.

Elisan asiakkailla oli viime vuoden lopussa noin 200 000 lankapuhelinliittymää, joista noin 118 00 oli kotitalouksissa.

– Ei se ole meille enää hirveän hyvä bisnes, mutta ymmärrämme, että käyttäjäkunnassa on aika paljon vanhempia henkilöitä, joille lankapuhelin on kovin tärkeä. Siksi ei ole haluttu lopettaa palvelua.

Korpi arvioi, että kaupungistumisen vuoksi lankapuhelinliittymät keskittyvät nykyisin enemmän kaupunkeihin kuin maaseudulle.

Lankapuhelimen käyttö vähenee

Sonera on nostanut kiinteiden lankapuhelinliittymien kuukausihintoja viimeksi viime kesänä.

Kuukausihinnat nousivat 15 prosenttia kesäkuun alussa. Operaattori perusteli hinnankorotusta lankaverkon liittymäkohtaisten ylläpitokustannusten kohoamisella.

– Liittymiä on yhä vähemmän ja niiden käyttö on vähentynyt, sanoo Soneran kuluttajaliiketoiminnan viestinnästä vastaava Timo Saxén.

Lankapuhelimilla soitettujen puheluminuuttien määrä laski viime vuonna noin 17 prosenttia edellisvuodesta, kertovat Viestintäviraston tilastot.

Soneran asiakkailla on noin 100 000 lankapuhelinliittymää. Liittymien määrä on vähentynyt viime vuosina noin 10–20 prosentin vuosivauhtia.

Soneran lankapuhelinliittymien hinnat vaihtelevat alueellisesti 16,82 eurosta 34,68 euroon kuukaudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?