Näin paljon suomalaiset ostavat ulkomaisista verkkokaupoista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin paljon suomalaiset ostavat ulkomaisista verkkokaupoista

Kuluttaja ei aina tiedä verkkokaupan kotimaata. Kaupan liiton selvityksen mukaan kotimaiset verkkokaupat saavat kokonaispotista juuri ja juuri puolet.

26.3.2015 12:17

Suomalaiset ostivat viime vuonna jopa 44 prosenttia kaikista vähittäiskaupan verkko-ostoksista ulkomailta. Kaikkiaan suomalaiset ostivat viime vuonna vähittäiskaupan tavaroita verkosta 3,6 miljardilla eurolla. Tieto käy ilmi Kaupan liiton teettämästä verkkokauppakyselystä.

Lähes 80 prosenttia verkkokauppojen asiakkaista valitsee ostopaikkansa hinnan mukaan. Valikoimat ovat tärkeä kriteeri 60 prosentille ostajista ja toimituskustannukset lähes puolelle. Verkkokaupan kotimaisuus on tärkeää 13 prosentille ostajista.

– Suomalainen kuluttaja pystyy asioimaan missä maailmankolkassa tahansa, ja pitkälti hintojen ohjaamana hän sen myös tekee. Se on kuluttajan oikeus. Vahvuuksistaan huolimatta suomalaisella kaupalla ei aina ole tasavertaisia mahdollisuuksia kilpailla ulkomaisen kanssa. Suomalainen kauppa kilpailee kotimaisella kustannustasolla ulkomaista hintatasoa vastaan, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo tiedotteessa.

Eniten hintaan kiinnittävät huomiota elektroniikan ostajat. Silti valtaosa elektroniikkaan käytetyisstä rahasta jää Suomeen. Kaupan liiton mukaan suosituimmista elektroniikan verkkokaupoista monilla on omia kivijalkamyymälöitä Suomessa. Kolmannes verkkokaupasta on elektroniikan ja kodin tekniikan myyntiä.

– Kivijalkakauppa tukee selvästi elektroniikan myyntiä. Nouto myymälästä laskee toimituskustannuksia ja kokonaishintaa sekä nopeuttaa toimitusaikaa, pääekonomisti Janaa Kurjenoja sanoo.

Suomalaisten verkkokauppaostoksia selvittäneen tutkimuksen toteutti TNS Gallup. Tutkimusta varten haastateltiin tammi-helmikuun vaihteessa 3 619 vähintään 15-vuotiasta suomalaista.

Verkkokaupan kotimaa on määritelty yrityksen tai konsernin pääkonttorin sijainnin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?