VM: Suomen talous "erittäin vaikeassa tilanteessa" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VM: Suomen talous "erittäin vaikeassa tilanteessa"

Valtiovarainministeriö (VM) ennakoi valtion budjetin pysyvän alijäämäisenä koko seuraavan kehyskauden, joka kestää neljä vuotta.

­

24.3.2015 17:24

Ensi vuonna alijäämän ennakoidaan olevan noin 6,0 miljardia euroa, mistä alijäämä pienenee 5,3 miljardiin vuonna 2019.

Valtionvelan määrän ja samalla valtionvelan suhteen bruttokansantuotteeseen arvioidaan nousevan koko kehyskauden.

Vuonna 2019 valtionvelan arvioidaan nousevan noin 124 miljardiin euroon, mikä on noin 53 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Viime vuoden lopussa valtionvelan määrä oli 95 miljardia euroa.

Ministeriön kehystiedotteen mukaan Suomen kansantalous on "erittäin vaikeassa tilanteessa". Talous on supistunut jo kolme vuotta, eikä nopeaa käännettä selvästi parempaan ole näkyvissä.

Ulkomaankaupan vilkastumisen myötä talouden arvioidaan kasvavan hieman tänä vuonna. Kasvun arvioidaan olevan vuosina 2016–2019 selvästi hitaampaa kuin mihin aiempina vuosina on totuttu. Hintojen ja kustannusten nousu on toisaalta maltillista.

Heikon kasvun myötä Suomen julkinen talous on pysynyt alijäämäisenä pitkään, vaikka tuloja kasvattavat ja menoja vähentävät sopeutustoimet ovatkin hillinneet alijäämän kasvua.

Ennakoitu hidas talouskasvu ei VM:n mukaan riitä korjaamaan julkisen talouden epätasapainoa. Viime vuonna julkisen talouden alijäämä oli yli kolme prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon.

Valtiovarainministeriön on määrä julkaista päivitetty kansantalouden kasvuennusteensa huhtikuun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?