Evlin renkaanpotkijat sijoittavat "tylsään keskiluokkaan" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Evlin renkaanpotkijat sijoittavat "tylsään keskiluokkaan"

Julkaistu: 24.3.2015 13:18, Päivitetty 24.3.2015 13:29

Investointipankki Evlin reunamarkkinarahaston työntekijät kiertävät ympäri maailmaa etsimässä sijoituskohteita. Rahasto sijoittaa "tylsään keskiluokkaan", joka tarvitsee niin sähköä kuin sementtiäkin.

Etelä-Afrikka, Botswana, Marokko, Ghana.

Investointipankki Evlin reunamarkkinarahaston yritysanalyysejä tekevä Otso Friström ja hänen kollegansa Ami Kemppainen kiertävät keskituloisia maita ja pyrkivät löytämään sijoituskohteita.

Miehet ovat "renkaanpotkijoita", sanan hyvässä merkityksessä. Niitä, jotka tutustuvat huolella sijoituskohteeseen ennen sijoituspäätöstä. Rahaston tavoitteena on löytää pieniä ja keskisuuria, keskiluokkaistumisen harjalla ratsastavia yrityksiä, joita muut eivät ole vielä löytäneet.

Pakistanissa Evlin rahasto sijoitti sähkömuuntajia valmistavaan Pak Elektroniin. Kun yhteiskunta keskiluokkaistuu, sähkönkulutus kasvaa, minkä vuoksi myös muuntajia tarvitaan aiempaa enemmän. Sijoituksen arvo kaksinkertaistui.

Pakistanin osakemarkkinoilla rahasto sijoitti myös kahteen sementintuottajaan, Maple Leaf Cementiin ja Pioneer Cementiin. Keskiluokkaistuminen tarkoittaa rakennusbuumia. Sementtiä kuluu.

Raflaavia startup-tarinoita sähkönmuuntajista tai sementistä tuskin saa. Arvonnousu ja osingot voivat kuitenkin olla sijoitukseen nähden suuria.

– Sijoitamme tylsään keskiluokkaan, Friström kertoo Taloussanomille.

Ei sijoitusta ilman tapaamista

Kasvavilla reunamarkkinoilla on lähes kaksi miljardia potentiaalista kuluttajaa. Sen lisäksi, että maat keskiluokkaistuvat, niiden väestö kasvaa.

Bangladesh, Saudi-Arabia, Filippiinit, Meksiko.

Keskiluokka kasvaa sadoilla miljoonilla seuraavien vuosikymmenten aikana. Keskiluokka kaipaa pakattuja elintarvikkeita, jääkaappeja ja muita kestokulutushyödykkeitä sekä sähköä. Keskiluokka kuluttaa, ja sitä tarvetta tyydyttävät usein paikalliset yritykset.

Nigeria, Vietnam, Turkki, Argentiina.

Friström ja Kemppainen tekevät perustyönsä numeroita murskaamalla ja tutustumalla laajasti yhtiöiden toimintaan. Firmoista pitää olla saatavilla tietoa englanniksi. Sen jälkeen alkaa yhteydenotto. Sijoituspäätöstä Evlin reunamarkkinoiden rahastoa hoitavat Friström ja Kemppainen eivät tee ilman, että ovat tavanneet yhtiön johdon.

Tapaaminen antaa ratkaisevan kuvan, kannattaako lukujen valossa hyvään yhtiöön sijoittaa. Omanissa erään yhtiön toimitusjohtaja kysyi renkaanpotkijoilta, onko yrityksen strategia hyvä, Friström kertoo. Se vei uskon yhtiöön.

Aina edes tapaaminen ei auta. Keniassa Evli sijoitti supermarketketjuun, joka hävisi kilpailun markkinoista. Rahasto irtautui tappiollisesta sijoituksesta.

Etiopia seuraavassa aallossa?

Friströmin mukaan heidän sijoitusmaistaan Malesia alkaa olla ensimmäinen kylläinen markkina, josta aliarvostettuja yhtiöitä ei välttämättä enää löydä. Evlillä on sijoitus malesialaisessa huonekaluyhtiössä.

Uusia maita puskee kuitenkin kohti keskituloisuutta. Etiopia voi olla yksi seuraavien vuosikymmenten menestystarinoista. Maan talous kasvaa roimaa vauhtia, ja inflaatio on suhteellisen hillittyä.

Köyhyys- ja ihmisoikeusongelmat ovat edelleen syviä, mutta muutaman vuosikymmenen päästä lähes satamiljoonaisen Etiopian nyt peruskouluun menevät nuoret voivat olla varansa kulutukseen siirtävää keskiluokkaa.

Sijoittajan näkökulmasta Etiopian ongelmana on paitsi rajatusti yksityiselle sektorille avatut markkinat myös puuttuva pörssi. Julkisten osakemarkkinoiden vaillinaisuus voi olla ongelma myös muualla. Omanin MSM-pörssissä on satakunta osaketta, joista vain puolella käydään kauppaa, Friström kertoo.

Huolimatta tulevaisuuden epävarmuudesta, laajat kehityskulut tuskin keskeytyvät. Hyvien sijoituskohteiden löytäminen riskipitoisten joukosta tai yritystoiminnan laajentaminen keskituloisiin maihin ei välttämättä vaadi aina kumouksellista ideaa, vaan ihmisten perustarpeiden tyydyttämistä.

Jatkuvaan keskiluokkaistumiseen myös Evlin pienehkö rahasto uskoo.

– Oletamme, että tulevaisuus on positiivinen, Friström sanoo.

Etiopia, Bolivia, Kuuba, Myanmar?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?