Näistä lukijat leikkaisivat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näistä lukijat leikkaisivat

Jos lukijamme saisivat päättää, muhkeimmat leikkaukset kohdistuisivat valtiovarainministeriön menoihin. Suhteellisesti kipeimmät leikkaukset osuisivat kuitenkin ulkoministeriöön.

24.3.2015 6:11 | Päivitetty 23.3.2015 16:11

Jos valtion menoja täytyy leikata, Taloussanomien lukijat kohdistaisivat isoimmat säästöt valtiovarainministeriöön.

Tieto käy ilmi verkkokyselystä, johon saapui viikonloppuna ja maanantaina yhteensä yli 3100 vastausta.

Isoin leikkausten kohde on selvä: valtiovarainministeriön vuotuisista menoista halutaan nipistää lähes 1,6 miljardia euroa. Kyseessä on säästötoiveiden keskiarvo. (Vastausten mediaani oli miljardi euroa.)

Muhkeaa leikkaussummaa voi suhteuttaa valtiovarainministeriön hallinnonalan budjettiin, joka oli liki 17,1 miljardia euroa vuonna 2014.

Käytännössä lukijoiden leikkaukset kohdistuisivat siis kuntien tukemiseen, eläkkeisiin ja EU-jäsenmaksuihin, jotka muodostivat rahaministeriön budjetin suurimmat menoerät.

Suhteellisesti tarkasteltuna tilanne näyttää erilaiselta. Siinä missä valtiovarainministeriölle haluttu leikkaus vastaa vajaata kymmenystä ministeriön budjetista, karsisivat lukijat ulkoasianministeriön budjetista melkein kolmanneksen.

Ulkoasianministeriön menoista toivotaan karsittavaksi keskimäärin 0,4 miljardia euroa. (Myös vastausten mediaani oli 0,4 miljardia euroa.) Ministeriön budjetti oli 1,4 miljardia viime vuonna ja sen suurin yksittäinen menoerä oli kansainvälinen kehitysyhteistyö.

Voit tarkastella tarkempia tuloksia oheisesta graafista. Mikäli graafi ei näy sovelluksessasi, voit tutustua siihen täällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?