Ukrainalainen oligarkki haluaa kansallistaa yrityksiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ukrainalainen oligarkki haluaa kansallistaa yrityksiä

Ukrainalainen oligarkki haluaa peruuttaa joidenkin maan teollisuusyritysten yksityistämisen, talouslehti Financial Times kirjoittaa.

22.3.2015 13:59

Ukrainalaisen oligarkin mukaan maa voisi hyötyä joidenkin teollisuusyritysten kansallistamisesta.

– Ukraina kerjää rahaa ympäriinsä, vaikka täällä on rahaa, joka kuuluu valtiolle. Palauttakaa yritykset, pankaa ne myyntiin avoimessa tarjouskilpailussa ja saatte kymmenen kertaa enemmän kuin aiemmin, Igor Kolomoiskyi sanoi talouslehti Financial Timesille (FT).

Hän ennakoi, että uudet huutokaupat voisivat tuoda valtiolle kymmeniä miljardeja dollareita.

Miljardöörin mukaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ei pitäisi myöntää Ukrainalle uutta rahoitusta niin kauan, kunnes "laittomasti" yksityistetty omaisuus on palautettu valtion omistukseen.

Kolomoiskyin kriitikoiden mukaan kansallistamishaaveiden taustalla ei niinkään ole patriotismi kuin halu hyötyä kilpailijoita enemmän Ukrainan nykyisestä ilmapiiristä.

Menneiden yksityistämisten avaaminen voisi tuoda epävakautta muutenkin hauraaseen liiketoimintaympäristöön, FT kirjoittaa.

Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin mukaan Kolomoiskyin ehdotus voisi "avata Pandoran lippaan", jos "korruptoitunut oikeuslaitos" tekisi päätökset siitä, olivatko yksityistämiset oikein vai väärin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?