Karu numero: VM haluaa 6 miljardin euron sopeutukset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Karu numero: VM haluaa 6 miljardin euron sopeutukset

Valtiovarainministeriö (VM) on julkistanut arvion talouspolitiikan haasteista ja tarvittavista poliittisista toimenpiteistä ensi vaalikaudella.

19.3.2015 10:00 | Päivitetty 19.3.2015 16:16

Päähaaste on virkamiesten mukaan talouskasvun saaminen nousu-uralle, mikä edellyttää parempaa työllisyys- ja tuottavuuskehitystä.

Valtiovarainministeriön kansantalousosasto ennakoi talouden kasvavan lähivuosina keskimäärin vain noin prosentin vuodessa. Palvelut ja etuudet tulee mitoittaa tämän mukaan.

Julkisen talouden alijäämä on noin kolmessa prosentissa koko ensi vaalikauden, ellei uusiin toimiin ryhdytä. Julkisen velan suhde kokonaistuotantoon uhkaa nousta lähes 70 prosenttiin.

Velkasuhteen taittaminen laskuun edellyttäisi VM:n mukaan noin kuuden miljardin euron sopeutusta vuoteen 2019 mennessä. Tällöin valtiontalous ja kuntatalous palaisivat lähelle tasapainoa.

Tämäkään sopeutus ei riitä parantamaan julkisen talouden laskennallista kestävyysvajetta, joka on noin 5 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon. Tällöin perusoletus on, että eläkeuudistus toteutuu viime syksynä sovitussa muodossa. Eläkeuudistuksen vajetta kutistava vaikutus on noin yksi prosenttiyksikkö.

Kestävyysvajearvio on noussut syyskuusta yhdellä prosenttiyksiköllä.

Valtiontalouden menokehyksen rinnalle esitetään verosääntöä, joka sisältäisi veroperustemuutosten nettovaikutukset samaan tapaan kuin nykyinen menokehys.

Valtiontalous tasapainoon

Valtiontalouden palauttamisen lähelle tasapainoa arvioidaan edellyttävän neljän miljardin euron sopeuttamista.

Toimien tulee painottua menoihin, koska työllisyyssyistä verotusta ei voida kiristää. Verotuksen rakennetta pitäisi kehittää työtä ja kasvua suosivammaksi.

Kuntatalouden osuus sopeutustoimista on kaksi miljardia euroa. Tehtäviä ja velvoitteita pitää karsia ja toimintaa tehostaa.

Kuntien tehtävät tulee mitoittaa niin, ettei kunnallisverotusta tarvitse kiristää.

Raportti suosittaa työmarkkinoille pitkään jatkuvaa palkkamalttia ja siirtymistä palkkanormiin, jossa korotukset mitoitetaan inflaation ja avoimen sektorin tuottavuuden mukaan.

Lisäksi tarvitaan nykyistä parempia työn ja yrittämisen kannustimia. Näihin voidaan vaikuttaa myös asuntopolitiikalla. Työvoiman alueellista ja ammatillista liikkuvuutta on lisättävä.

Kustannuspaineiden hillitsemiseksi sote-ratkaisuista pitää sopia heti hallituskauden alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?