[Ilmoitus] Puhetta muurin takaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

[Ilmoitus] Puhetta muurin takaa

Turvallisimmatkaan vankilat eivät ole Suomessa irrallaan muusta maailmasta. DNA on mukana hieman erikoisemmassa puheratkaisussa: sen moderni vankipuhelinjärjestelmä mahdollistaa vangeille kontakteja ulkomaailmaan.

17.3.2015 7:01 | Päivitetty 16.3.2015 13:01

Suomessa on reilu 3 000 vankia, ja vankiloista suurimmat ovat Turun, Vantaan, Riihimäen ja Helsingin vankilat, jokaisessa pari sataa vankia. 26 vankilasta suljettuja laitoksia on 16. Täysin suljettuja nekään eivät ole, vaan vangit saavat tietyin edellytyksin olla yhteydessä vankilan ulkopuolelle.

”Kirje on nykyään hieman vanhanaikainen ja hidas tapa, ja vankiloiden entinen puhelinjärjestelmä alkoi myös olla aikansa elänyt”, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen lakimies Jani Kotoaro. Rikosseuraamuslaitos vastaa Suomessa vankeusrangaistusten ja muiden yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanosta.

Soittaminen tapahtui puhelinkorteilla, joita vanki sai ostaa kanttiinista. Kortit olivat vartijoiden takana. ”Aina kun vanki halusi soittaa, vartija laittoi kortin eri tilassa olevaan kortinlukijaan. Tiedot siitä, minne soitettiin, piti kirjata käsin.”

Korteilla pelailu ja aikaa vievä tekniikka tuli tiensä päähän, eikä vanhaan järjestelmään saanut varaosia. Kilpailutuksen uudesta vankipuhelinjärjestelmästä voitti DNA Business.

Tehokkuutta työaikaan

Uudessa vankipuhelinjärjestelmässä vanki ostaa kanttiinista puheaikaa, joka tallentuu järjestelmään jokaisen omaan käyttäjäprofiiliin. Vanki kirjautuu omalla osastollaan järjestelmään ja sen jälkeen hän voi soittaa puhelimella normaalisti. Vangilla on yleensä noin 20 numeroa, johon hänellä on oikeus soittaa.

Järjestelmään kirjautuu tiedot, minne ja mihin aikaan on soitettu sekä tieto puhelun kestosta. ”Puhelujen sisältö ei tallennu mihinkään, ellei siitä ole sovittu ja kerrottu erikseen”, Kotoaro painottaa. ”Meidän on pelattava tarkkaan niiden sääntöjen mukaan, mitä lakiin on kirjattu, mihinkään lipsumiseen ei ole varaa.”

Vanki voi soittaa vain oman osastonsa puhelimella, joka osastolla on sitä varten 1–2 modernia lankapuhelinta.

Uusi joustava järjestelmä on vähentänyt puhelinruuhkia ja vähentänyt vartijoiden työtaakkaa.”Yksi uudistusprojektin päätavoite oli, että henkilökunnan työaikaa saadaan kohdennettua olennaisempaan tekemiseen ja ydintoimintaamme. Siinä on onnistuttu hyvin, nyt vartijoiden työaikaa ei mene keskusneitinä toimimiseen.”

Parempaa ääntä

Uusi puhelinjärjestelmä on sujuvoittanut yhteydenpitoa ulkomaailmaan. Palautetta on tullut suoraan asiakkailta eli vangeilta.

”Moni on sanonut, että on hienoa, kun nyt kuulee myös vastapuolen äänen. Ennen se ei ollut selvää”, hymyilee Jani Kotoaro.

DNA:n ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyö alkoi vuoden 2014 lopussa, ja sopimus on seitsemän vuoden mittainen.

”On jotain käytäntöjä, joita pitää vielä alkutaipaleella hioa, mutta pääsääntöisesti asiat toimivat kuten on sovittu. Ongelmista on selvitty keskustelemalla, ja yhteistyö DNA:n suuntaan on toiminut erittäin hyvin.”

Kotoaro tapaa DNA:n yhteyshenkilöt pari kertaa kuukaudessa. Palavereissa käydään läpi, missä mennään ja miten järjestelmää kehitetään. ”Kehitystyö on jatkuvaa, ja luulen, että järjestelmä on seitsemän vuoden kuluttua ihan erinäköinen”, Kotoaro sanoo.

Lue lisää DNA:n ratkaisusta Rikosseuraamuslaitokselle

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?