Hei teini, mieti tarkkaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hei teini, mieti tarkkaan

Tänä vuonna valmistuvien kannattaa harkita jatko-opintonsa tarkkaan. Harha-askeleen saa maksaa itse. Onko unelma-ammatti olemassa vielä 20 vuoden päästä?

12.3.2015 16:31

Hallitus päätti tällä viikolla poistaa opintotuen toiseen samantasoiseen tutkintoon. Käytännössä esimerkiksi työtön tradenomi ei saa opintotukea opiskellakseen sairaanhoitajaksi.

Uudistus on ikävä paitsi väärän alan teininä valinneille, mutta myös opinahjojen rahoitukselle. Nyt alastaan tai työllistymisestään epävarman ei välttämättä kannata valmistua, sillä valmistuminen vie tukioikeuden toiseen vastaavaan tutkintoon.

Kun korkeakoulujen rahoitusta muutama vuosi sitten uudistettiin, suoritetuille tutkinnoille asetettiin aiempaa suurempi painoarvo. Opiskelijoita on kannustettu valmistumaan määräajassa muun muassa lupauksella maksaa merkittävä siivu opintolainasta.

Jos pelastusrenkaana työttömyyden varalta siintää toinen samantasoinen tutkinto, ei valmistuminen kannata. Ja kun opiskelijat eivät valmistu, eivät koulutkaan saa rahaa perustoimintansa toteuttamiseen. Säästöä toki sekin.

Asiantuntijoiden mukaan seuraavat vuosikymmenet voivat olla suurin työhön liittyvä muutos sitten teollisen vallankumouksen. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on arvioinut, että tekoäly voi korvata suomalaisten työpaikoista yli kolmanneksen tulevina 10–20 vuotena.

Ihmisten naulaaminen katoaviin ja muuttuviin työnkuviin tuntuukin harvinaisen, noh, typerältä juuri nyt, kun kaikkialla puhutaan elinikäisestä oppimisesta.

Traagisin muutos on niille, joiden työt ovat kadonneet. Kaikilla ei tule olemaan varaa vaihtaa alaa. Se on sääli sille pankissa työskennelleelle tradenomille, jolta verkkopankki vei työn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?