Kirvelevä tappio valtiolle: "Siellä on useammalla lapulla useampi ajoneuvo" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kirvelevä tappio valtiolle: "Siellä on useammalla lapulla useampi ajoneuvo"

Tullille esitetty vahingonkorvausvaatimus vuonna 2003 turhaan peritystä autoverosta ei ole vanhentunut, päätti käräjäoikeus välituomiossaan.

6.3.2015 13:22

Yksityishenkilön Tullilta vaatima saatava laittomasti vuonna 2003 peritystä autoverosta on yhä maksukelpoinen. Näin päätti Varsinais-Suomen käräjäoikeus perjantaina antamassaan välituomiossa.

Korkein oikeus päätti heinäkuussa 2013, että Tulli peri vuosina 2002–2005 käytetyistä tuontiautoista laittomasti veroa. Tulli kuitenkin ilmoitti, ettei se aio palauttaa veroa takaisin, koska katsoi kanneoikeuden vanhentuneen vuonna 2009, jolloin EU-tuomioistuin teki päätöksensä Suomeen tuoduilta autoilta peritystä alv-maksusta.

Tämän vuoksi heinäkuussa 2013 yksityishenkilö nosti vahingonkorvauskanteen valtiota vastaan vuonna 2003 maahantuodun autonsa verotuksesta ja vaati saada turhaan maksamansa verot korkoineen takaisin oikeusteitse.

Tullin mielestä kanteen mukainen saatava oli kuitenkin jo vanhentunut. Tullin mukaan kantajan olisi pitänyt olla perillä valituksen takarajasta, joka määriteltiin, kun lakiin tehtiin vaadittuja muutoksia.

Nyt käräjäoikeus päätti antamassaan välituomiossa hylätä valtion väitteen vahingonkorvaussaatavan vanhentumisesta. Tämä tarkoittanee sitä, että myös muut Tullille vuonna 2013 lähetetyt valitukset turhaan perityistä autoveroista ovat edelleen maksukelpoisia. Vastaavanlaisia korvausvaatimuksia on lähetetty Tullille sen arvion mukaan toistakymmentä tuhatta.

Perjantaina käräjäoikeuden antamaan välituomioon ei voi hakea erikseen muutosta, vaan sitä voi hakea vasta käräjäoikeuden annettua koko asiaan vahingonkorvausmäärineen lopullisen ratkaisunsa.

Tullin autoverotusjohtaja Tapio Rouhiainen pitää kuitenkin hyvin todennäköisenä, että käräjäoikeuden lopullisen päätöksen jälkeen asia etenee hovioikeuden käsiteltäväksi, mikäli Tulli ottaa tuomiossa takkiinsa.

– Olettaisin tässä vaiheessa, että asian käsittely jatkuu (hovioikeudessa), kuten näissä yleensä on ollut tapana, Rouhiainen kertoo.

Hänen mukaansa Tullin savotta on pitkä, jos aikanaan väärin perustein perityt verot lankeavat maksuun.

– Siellä on useammalla lapulla useampi ajoneuvo. Tämä on iso urakka, Rouhiainen sanoo.

Hänen mukaansa vuosien 2002–2005 välillä Tullin laittomasti perityistä autoveroista kertyy maksettavaa noin 70 miljoonaa euroa. Tähän summaan lisätään vielä korot, mikäli asia lopulta päätetään autonomistajien eduksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?