Näin maksatat kylppärisi remontin taloyhtiöllä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin maksatat kylppärisi remontin taloyhtiöllä

Julkaistu: 27.2.2015 19:02, Päivitetty 27.2.2015 19:15

Kylpyhuoneremonttien vastuukysymykset askarruttavat niin taloyhtiöitä kuin osakkaitakin. Kiinteistöliiton mukaan lakipykälät ovat usein hukassa ja tietämättömyydestä aiheutuu turhaa eripuraa osakkaiden kesken.

Kunnossapitovastuista perillä oleva osakas voi maksattaa vanhentuneen kylpyhuoneensa remontin taloyhtiöllä. Näin se käy:

Osakkaalla on velvollisuus ilmoittaa taloyhtiölle, jos esimerkiksi vanhaksi käyneen kylpyhuoneen vesieristeenä toimivassa muovimatossa on jokin vika ja kosteutta pääsee mahdollisesti vian vuoksi pintojen alle yhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin.

Ilmoitusvelvollisuuden täytettyään osakkaan ei tarvitse juuri muuta tehdä kuin odottaa. Mikäli taloyhtiö ei syystä tai toisesta ryhdy selvittämään vian laajuutta ja kosteus ehtii tai on jo ehtinyt rakenteisiin saakka, kaatuu koko kylpyhuoneremontti lähtökohtaisesti taloyhtiön vastuulle.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiön kannattaa ryhtyä korjaustoimenpiteisiin jo silloin, kun yhtiössä tiedetään kylpyhuoneiden käyttöiän olevan lopuillaan. Kannattaa nimittäin muistaa, että taloyhtiö omistaa kiinteistön, osakas vain osakkeet. Osakas ei ole velvollinen korjaamaan kylpyhuonettaan. Tällaisessa tapauksessa osakas voi odottaa, että kosteus etenee rakenteisiin, mikäli yhtiö ei tätä ennen ymmärrä ryhtyä korjaustöihin.

Taloyhtiö voi toki toivoa, että osakas itse ryhtyisi remonttiin ennen kosteusvaurioiden syntymistä ja tarjota tähän kannustimia. Velvollisuutta osakkaalla ei kuitenkaan lain mukaan ole.

Yhtiö vastaa pintoja lukuun ottamatta

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen huomauttaa, että järkevään kiinteistönpitoon kuuluu ehkäistä ongelmia ennalta. Itsepäinen odottelu kaatuu usein taloyhtiön niskaan. Yhtiöiden pitäisi myös tiedostaa paremmin, että kylpyhuone kuuluu yhtiön vastuulle pintoja lukuun ottamatta.

– Rakenteet ja eristeet ovat yhtiön vastuulla. Jos vesi on päässyt rakenteisiin saakka, yhtiön kuuluu korjata kylpyhuone, Pynnönen sanoo.

– Jos osakas ja yhtiö ovat eri mieltä siitä, että onko kosteutta rakenteissa saakka vai ei, asia pitää tietysti tutkia. Tällaisessa tapauksessa voi tulla vastaan kysymyksiä, että kenen vastuulla tutkiminen on. Tähän liittyen laissa ei ole suoria pykäliä, mutta kyllä tutkiminen tällaisessa tapauksessa on yhtiön edun mukaista. Jos kosteutta löytyy rakenteista, yhtiö joutuu maksamaan koko remontin tutkimuskustannuksineen, Pynnönen neuvoo.

Eripuraa naapureiden kesken

Pynnösen arvion mukaan kaikista Kiinteistöliittoon tulevista puheluista 20–30 prosenttia koskee kunnossapitovastuukysymyksiä ja niistä suurin osa kylpyhuoneiden remontteihin liittyviä vastuukysymyksiä.

Eripuraa syntyy, kun osa osakkaista on jo ehtinyt tehdä remontin omalla rahalla, mutta naapurin kosteusvaurioihin saakka edennyt kylpyhuone remontoidaankin yhtiön vastikkeista muodostuvin varoin.

– Kylpyhuoneet ovat todella hankalia. Moni osakas korjaa kylpyhuoneensa itse ennen kuin kosteusvaurio on syntynyt, koska vanhanaikainen kylpyhuone ei enää miellytä asukasta. Kun taloyhtiö joutuu remontoimaan vanhentumisen aiheuttamien kosteusvaurioiden takia naapurin kylpyhuoneen, omalla rahalla remontin tehneet kokevat, että heidän oikeuksiaan ja yhdenvertaisuuttaan on loukattu.

Pynnönen ehdottaa, että eripuraa voi yrittää ratkaista suunnitelmallisella kunnossapidolla ja sen lisäksi tarjoamalla itse remontin tehneille hyvitystä.

– Kun tiedetään, että nyt on jo 40 vuotta siitä, kun taloyhtiö on rakennettu, niin yhtiön kannattaisi ryhtyä ihan tietoisesti teettämään kylpyhuoneiden kuntokartoituksia ja myöhemmin remontoimaan niitä.

– Jos yhtiössä on jo itse remontin tehneitä, heille tulee tällaisessa tapauksessa myöntää hyvitystä pienemmän vastikkeenmaksuvelvoitteen muodossa, Pynnönen sanoo.

Yhtiön ei kannata aikailla

Jos yhtiö tietää, että kylpyhuoneet ovat tulossa tiensä päähän, yhtiön ei tällaisessa tilanteessa kannattaisi Pynnösen mukaan juuri aikailla. Muutaman vuoden kuluttua kosteutta todennäköisesti löytyy, ja yhtiö joutuu joka tapauksessa maksamaan remontit kylpyhuone kerrallaan kuivatuksineen päivineen.

– Puhutaan, että kiinteistön kunnossapidon pitäisi olla suunnitelmallista, eikä jätettäisi remonttia vasta siihen pisteeseen, kun kosteutta jo löytyy.

Kun yhtiö remontoi kylpyhuoneen, pintojen osalta riittää, että ne ovat yhtiön perustason mukaiset.

– Muovimaton tilalle voi laittaa uuden muovimaton, mutta siitä on monissa yhtiöissä luovuttu, koska peruslaatan saa usein samaan hintaan, Pynnönen sanoo.

Mikäli pelkästään kylpyhuoneen pintamateriaalissa kuten laatoissa on vikaa, ja kosteus pääsee sitä kautta rakenteisiin, kuuluu laattojen korjaaminen osakkaan vastuulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?