Kuluttajien talousluottamus koheni tammikuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttajien taloususko koheni selvästi

Suomalaiskuluttajien luottamus talouteen koheni helmikuussa selvästi. Sitä mittaava indikaattori kiipesi 10,6:een tammikuun 6,0:sta. Kaikki osatekijät paranivat, mutta eniten koheni luottamus Suomen talouteen.

26.2.2015 9:35 | Päivitetty 26.2.2015 11:04

Tilastokeskuksen luottamusindikaattori nousi selvästi joulukuusta, jolloin se oli 4,4, mutta se elpyi myös viime vuoden helmikuusta, jolloin sen arvo oli 8,3. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,8.

Luottamusindikaattorissa on neljä osatekijää ja kaikki paranivat helmikuussa tammikuusta. Kuluttajien arviot Suomen talouden tulevaisuudesta kohentuivat selvimmin. Helmikuussa 35 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee vuodessa ja 24 prosenttia ennakoi sen huononevan. Vastaavat osuudet olivat tammikuussa 27 ja 29 prosenttia.

Odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat helmikuussa kohtalaiset ja näkemykset omista säästämismahdollisuuksista hyvät.

Joka toinen pelkää työn menettämistä

Työllisyystilanne näyttää yhä synkältä. Puolet vastaajista arvioi, että työttömyys lisääntyy seuraavan vuoden aikana. Vain 16 prosenttia ennakoi työttömyyden vähenevän.

Työllisistä neljännes arvioi työttömyyden uhan kasvaneen viime kuukausina ja noin kymmenes uskoi sen vähentyneen. Uhkaa pidettiin suunnilleen yhtä suurena kuin tammikuussa tai vuosi sitten helmikuussa.

Pääosa kuluttajista piti tilannetta otollisena lainanoton kannalta ja lähes puolet piti myös kestotavaroiden ostamista kannattavana.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin haastateltiin helmikuussa noin 1 300 Suomessa asuvaa henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?