Sähköyhtiöt hylkäävät bonusjärjestelmän - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähköyhtiöt pettyivät S-bonuksiin – "söivät katetta"

Julkaistu: 24.2.2015 15:32, Päivitetty 24.2.2015 15:33

Sähköyhtiöt ovat viime vuosina luopuneet joukolla S-ryhmän bonusjärjestelmästä. Miksi vihreä kortti ei kelpaa sähköyhtiöille?

Ainakin seitsemän sähköyhtiötä on jättänyt S-bonusjärjestelmän vuodesta 2011 lähtien. Lisäksi vastikään Lännen Omavoima ilmoitti jättävänsä vihreän kortin.

Myös Pori Energiasta kerrotaan, että yhtiö harkitsee S-bonuksista luopumista. Päätöstä ei ole vielä tehty.

– Kustannukset ovat nousseet aika paljon, Pori Energian myyntiyksikön johtaja Jouko Kataja perustelee.

Haminan Energia, Vattenfall ja Porvoon Energia ovat luopuneet etukorttijärjestelmästä jo vuosina 2006–2010. Jos Pori Energia lähtee, S-bonusjärjestelmään jää vain kolme sähköyhtiötä.

Vaikuttaa siltä, että sähköyhtiöiden kannalta jokin on pielessä S-bonuskorttijärjestelmässä.

S-ryhmä selittää

S-ryhmän asiakkuusjohtajan Marjaana Saarikosken mielestä tärkein syy sähköyhtiöiden lähtöön on niiden yhtiöittäminen kunnallisista osakeyhtiöiksi.

– Toisaalta jonkin toisen yhtiön kanssa kyse on ollut siitä, että he ovat rakentaneet oman asiakkaiden palvelemisjärjestelmänsä, Saarikoski sanoo Taloussanomille.

Saarikoski kertoo asiakkaiden olleen tyytyväisiä sähköstä saataviin bonuksiin. Hänen mielestään asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä myös sähköyhtiöön, koska se tarjoaa S-bonusta.

Entäs ne maksut?

Sähköyhtiöt ovat kuluneina vuosina perustelleet irtautumistaan enimmäkseen kahdella asialla: kustannuksilla ja tasapuolisuudella.

Kymenlaakson Sähkö, Pori Energia, Lännen Omavoima ja Suur-Savon Sähkö ovat maininneet S-bonusjärjestelmän kulut irtautumispohdinnoissaan.

– Kyllä se söi meidän katetta. Emme saaneet niille kustannuksille riittävästi katetta, Kymenlaakson Sähkön liiketoimintajohtaja Aki Pyymäki kertoo.

S-ryhmän Saarikoski vahvistaa, että S-ryhmä ottaa bonusten keräämisestä ja jakamisesta "pienen palkkion".

Luovuttuaan S-bonuksista ainakin Lännen Omavoima ja Kymenlaakson Sähkö laskivat hintoja. Lännen Omavoima arvioi eilen, että S-bonusjärjestelmän kokonaiskustannus on ollut kuusinumeroinen summa.

Mitä etua S-kortista on sähköyhtiölle?

Sähköyhtiöiden kannalta S-etukortin toivoisi sekä tuovan asiakkaita että pitävän heidän yhtiössä. Pori Energian Kataja kertookin, että S-etu on tuonut asiakkaita Satakunnan osuuskaupan alueelta.

Sähkön kilpailuttamisesta on viime vuosina tullut helppoa. S-etukortti ei välttämättä riitä sidokseksi nettivertailujen ja puhelinmyynnin ristitulessa.

– Sitouttamistarkoituksessa siihen [S-bonusjärjestelmään] lähdettiin. Se sitouttamisvaikutus ei osoittautunut niin vahvaksi, Kymenlaakson Sähkön Pyymäki kertoo.

Joitakin sähköyhtiöitä huolettivat myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvitykset etujärjestelmien ja sähkönmyynnin suhteista. Mitään pakkoa tai kiirettä ei tässä suhteessa ole, mutta esimerkiksi Turku Energia ja Lännen Omavoima halusivat purkaa bonuskumppanuuden omin ehdoin varmuuden vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?