Hallitus varaa Talvivaaran järjestelyihin lähes 100 miljoonaa euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallitus varaa Talvivaaran järjestelyihin lähes 100 miljoonaa euroa

Valtio satsaa Talvivaaraan lisävaroja ja perustaa asiaa hoitamaan uuden osakeyhtiön.

24.2.2015 11:05

Hallitus on päättänyt uusista Talvivaaraa koskevista toimista, joilla varaudutaan eduskunnan maaliskuun puolivälissä alkavaan vaalitaukoon. Rahoitusjärjestelyjä varten on perustettu uusi Terrafame-osakeyhtiö.

Kuluvan vuoden lisätalousarvioesitystä täydennetään 97 miljoonalla eurolla. Tällä varaudutaan Talvivaaran yritys- ja omistusjärjestelyihin tai vaihtoehtoisesti kaivoksen mahdolliseen sulkemiseen.

– Mikäli kaivostoiminnalle Talvivaarassa löytyisi jatkaja, valtio voi mahdollisesti tulla vähemmistöosakkaaksi uudessa perustettavassa kaivosyhtiössä ja valtiolla on siten oltava valmius tarvittavien järjestelyjen tekemiseen, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kertoo tiedotteessa.

– Jos kaivostoiminnalle ei kuitenkaan löydy jatkajaa, on valtion erikseen arvioitava parasta toimintalinjaa ja jopa kaivoksen mahdollista alasajoa.

Lisätalousarvioesityksen täydennyksellä ei kuitenkaan kateta Talvivaara Sotkamon konkurssipesän kustannuksia. Välttämättömiin kustannuksiin on lisätalousarvioon jo aiemmin esitetty 100 miljoonaa euroa.

Tällä varaudutaan kattamaan syksyyn asti muun muassa kaivoksen vesienhallinnan ja muiden ympäristöä koskevien toimien kustannuksia.

Valtio on myös perustanut uuden Terrafame Oy -nimisen, valtion kokonaan omistaman osakeyhtiön. Esitettävällä määrärahalla voidaan pääomittaa yhtiötä, joka edelleen käyttäisi varoja mahdollisiin Talvivaara-järjestelyihin.

– Valtion kannalta on tärkeää, että Terrafame Oy on toimintakykyinen kaikissa vaihtoehdoissa ja pääomituksen on oltava riittävä eri tilanteissa. Pääomitukseen esitetty summa ei sinänsä suoraan heijasta sen paremmin mahdollista sijoitusta perustettavaan kaivosyhtiöön kuin alasajon kokonaiskustannuksiakaan, kertoo Vapaavuori.

Talvivaaran kaivostoimintaa harjoittanut tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo asetettiin marraskuussa konkurssiin ja julkisselvitykseen joulukuun alussa. Julkisselvitys tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli konkurssipesän omat varat eivät riitä, turvaudutaan valtion varoihin.

Parhaillaan neuvotellaan kaivostoiminnan myymisestä, mihin prosessiin osallistuu myös valtio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?