Näin tunnistat pyramidihuijauksen

Pyramidipeleiksi kutsuttuihin huijauksiin langetaan edelleen varoituksista huolimatta. Arpajaishallinnon tutkinnassa on parhaillaan muun muassa Onecoin-virtuaalivaluutta.

19.2.2015 6:01 | Päivitetty 18.2.2015 17:03

Varoituksista huolimatta Suomessa on nytkin käynnissä useita verkostomarkkinointikampanjoita, joita poliisi epäilee laittomiksi pyramidipeleiksi eli kansanomaisemmin pyramidihuijauksiksi.

Yksi viranomaisten tutkimista verkostomarkkinointikampanjoista on uusi Onecoin-virtuaalivaluutta sekä siihen liittyvä koulutuskauppa.

– Aloitimme tutkimukset ihan mielenkiinnosta siihen, että mikä tämä kryptovaluutta mahtaa olla. Siinä yhteydessä kiinnittyi huomio eräisiin piirteisin, jotka antoivat meille aihetta vähän tarkempaan selvittelyyn, kertoo arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho.

– Sen jälkeen on tullut myös yleisöltä kyselyjä tämän toiminnan laillisuudesta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on laatinut verkkosivuilleen lyhyen oppaan pyramidipelin tyypillisimmistä tunnusmerkeistä.

– Ihmiset haluavat uskoa, että on joku uusi innovaatio, jonka avulla voi rikastua helposti, sanoo lakimies Katri Väänänen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

– Myyjät osaavat usein antaa hyvinkin luotettavan vaikutelman menestysmahdollisuuksista. Ehkä lankeaminen ei ole ihmekään, sillä ne osataan rakentaa taitavasti.

Yleensä pyramidipelit rakennetaan verkostomarkkinoinnin tyyliin ja niissä luvataan nopeaa ja helppoa rikastumista. Erona verkostomarkkinointiin on se, että mukana olevien tulot riippuvat varsinaisten myytävien tuotteiden sijaan uusien jäsenien hankkimisesta.

Pyramidipeleissä myytävä tuote on usein vain rekvisiittaa, jotta toiminta vaikuttaisi lailliselta. Itse tuotteet ovat ylihinnoiteltuja ja arvottomia. Yleensä se koostuu markkinointimateriaalista tai sijoitusmenetelmän kuvauksesta. Myynnin tarkoitus on rahan kerääminen uusilta jäseniltä.

Varoitusmerkki on myös se, että taloudellisen hyödyn saaminen edellyttää jäsenten määrän jatkuvaa kasvua. Todellisuudessa harvat hyötyvät, ja alemmalla tasolla olevat menettävät rahansa, kun lisää maksavia jäseniä ei saada mukaan.

Edes verkkopalstoilla julkaistuihin positiivisiin kommentteihin ei kannata luottaa, sillä ne saattavat olla hankkeen vetäjien tekemiä.

Onecoin lupaa monia palkkioita

Onecoinin Youtubessa julkaisemalla videolla luvataan 5000 euron koulutuspaketin ostajalle yli 30 000 euron tuotot 4–5 kuukaudessa ilman, että ostajan tarvitsee tehdä käytännössä mitään.

Yhtiön myymiin koulutuspaketteihin sisältyy e-kirjoja, videoita ja verkossa tehtäviä testejä, joiden avulla opetetaan kaupankäyntiä kryptovaluutoilla.

Lisäansioita voi kerätä myymällä koulutuspaketteja muille ja keräämällä omaa myyntiverkostoa.

Yhtiön Youtubessa julkaisemalla videolla sekä koulutuspaketeista että niiden sisällöstä kerrotaan kuitenkin hyvin vähän. Sen sijaan päähuomio on koulutuspakettien myynnistä luvatuissa palkkioissa sekä yhtiön omassa Onecoin-valuutassa, jolle povataan huimaa arvonnousua bitcoin-virtuaalivaluutan tavoin.

Koulutuspakettien myymiseen, eli samalla uusien Onecoin-optioiden hankkijoiden hankintaan, kannustetaan yhtiön videolla useilla palkinnoilla. Myyjät saavat osuuden hankkimansa myyjäverkoston tuotoista. Lisäksi tiettyjen tavoitteiden saavuttamisesta luvataan muun muassa iPhone 6 -puhelimia, Macbook-tietokoneita ja lentopisteitä. Palkintoihin kuuluu myös Dubaihin tallennettuja kultakolikoita, jotka ovat Onecoin-opetusvideon mukaan lahja ulkopuoliselta yritykseltä.

Varmaa kasvua?

Koulutuspaketteihin sisältyy "tokeneita" eli optioita yhtiön omaan Onecoin-valuuttaan. Yhtiön mukaan Onecoin-optiot ovat ilmaisia, mutta niitä voi saada vain ostamalla koulutuspaketin. Mitä kalliimman koulutuspaketin ostaa, sitä enemmän optioita saa. Tokeneita sekä myöhemmin myös valmiilla Onecoin-kolikoita voi yhtiön mukaan ostaa ja myydä vain yhtiön omassa pörssissä.

Onecoinin Suomen-maajohtajan Taloussanomille antamien vastausten mukaan pörssi avataan toukokuussa. Joulukuussa julkaistulla opetusvideolla luvattiin kolikkokaupan tosin alkavan jo tammikuussa.

Yhtiön mukaan Onecoin-kolikoita "louhitaan" bitcoinin tapaan eli tuotetaan monimutkaisen laskukaavan avulla. Tokenit, kolikot ja myyntiverkoston palkkiot tallennetaan yhtiön palvelimilla toimiviin sähköisiin lompakoihin. Yhtiön mukaan louhinta loppuu 3,4–4 vuoden kuluttua, kun valmiina on 2,1 miljardia Onecoin-yksikköä. Opetusvideon mukaan Onecoinin arvo kasvaa väistämättä, kun louhinta muuttuu vaikeammaksi, joten uusia kolikoita tulee jäsenille hitaampaan tahtiin. Lisäksi arvon kasvattajiksi mainitaan talouden yleinen parantuminen ja väestönkasvu.

Louhintaan osallistuvalle 5000 euron koulutuspaketin ostajalle luvataan vuodessa jo yli 200 000 euron voittoa.

Arvon laskua ei Onecoinin esittelyissä mainita edes mahdollisuutena. Yhtiön esittelyjen mukaan Onecoinille löytyy siis väistämättä käyttäjiä ja kysyntää, eikä niistä voi tulla todellisuudessa arvottomia.

Maajohtajan Taloussanomille antamien vastausten mukaan sähköisestä lompakosta voi varoja kotiuttaa tilisiirrolla sekä kevään aikana tulevalla Onepayments-kortilla. Joulukuun videolla korttitilausten luvattiin alkavan "viimeistään seuraavalla viikolla", mutta tuoreissa vastauksissa maajohtaja sanoo kortin tulevan tilattavaksi kuukauden kuluessa.

Alkuperäistä koulutuspaketista maksamaansa hintaa ei luonnollisesti saa takaisin, vaan sähköiseen lompakkoon token-, kolikko- ja koulutuspaketista mahdollisesti kertyneet voitot ja palkkiot.

Maajohtajan vastauksen mukaan Onecoin-kolikkoja voi vielä tämän vuoden aikana käyttää tietyissä mukana olevissa nettikaupoissa, sekä tämän jälkeen myös muissa nettikaupoissa. Ensi vuonna yhtiö lupaa Mastercard-korttia, jonka avulla Onecoin-tililtään voi tehdä nostoja esimerkiksi euroina.

Taustoja vaikea tarkistaa

Onecoin-virtuaalivaluuttaa ja lähinnä siihen kytkeytyvää koulutuspakettimyyntiä on epäilty useissa verkkokeskusteluissa pyramidihuijaukseksi. Ehkä näkyvin arvostelija on ollut tietokirjailija Petteri Järvinen blogissaan.

Onecoinin edustaja, Suomen-maajohtaja Tommi Vuorinen kiistää Järvisen väitteet.

– Järvinen on liikkeellä täysin mutu-tuntumalla. Hän ei ole vaivautunut kontaktoimaan yhtiötä ja kysymään faktoja, Vuorinen vastaa Taloussanomille.

Helsingin Sanomien tiistaina julkaisemassa artikkelissa Onecoinin perustajana esitelty bulgarialainen Ruja Ignatova sanoo yhtiön vain myyvän koulutusta. Ignatovan lisäksi yhtiön johtohahmoista ei tiedetä paljonkaan. Esimerkiksi Järvisen blogin kommenteissa Onecoinin kansainvälisten suhteiden johtajana esiintynyt henkilö oli Vuorisen mukaan fiktiivinen pilahahmo, joka ei liity Onecoiniin.

Onecoinin verkkosivuilla mainitaan yhtiön osoite Gibraltarilla sekä sähköpostiosoite, johon kysymyksiä voi lähettää.

Ignatovalla on Onecoin-sivujen mukaan tutkinto Oxfordin yliopistosta, useita johtotehtäviä sekä useita muita ansioita. Näistä on vaikea löytää tietoa muualta kuin Onecoinin verkkosivuilta.

Ignatova esiintyy Youtube-videolla myös One World Foundation -hyväntekeväisyysjärjestön perustajana. Samannimisiä järjestöjä löytyy verkosta useita, mutta Ignatovan nimellä ja hyväntekeväisyysjärjestön nimellä hakutuloksiin tulee vain sama video sekä Onecoiniin liittyviä linkkejä. Videolla Ignatovan ohessa esiintyvää One World Foundation -logoa taas ei löydy verkosta Googlen kuvahaulla.

Yhtiötä puolustavat kommentit ovat verkon keskustelupalstoilla yleensä nimettömiä.

Arpajaishallinnon Laiho ei lähde arvioimaan, millaiseen tulokseen viranomaisten tutkinnassa päädytään.

– Olennaista on tietysti, onko olemassa minkäänlaista kryptovaluuttaa ylipäätänsä vai onko sen ympärille rakennettu tällainen järjestely, jossa liikutetaan ihan perusrahaa, Laiho sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?