Välimerellä Israelin rannikolla on tehty harvinaisen arvokas rahalöytö. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan israelilaiset sukeltajat osuivat retkellään sattumalta paikkaan, jossa lojui noin 2000 kultakolikkoa. Kyseessä on suurin alueella koskaan tehty kultarahalöytö.
Kolikot näyttävät haurailta, kuin leikkirahoilta, joina sukellusryhmäkin niitä aluksi piti. Israelin museoviraston mukaan kolikot ovat kuitenkin aitoja ja löytö mittaamattoman arvokas.
Kolikoiden arvellaan joutuneen merenpohjaan 900-luvun lopun ja 1170-luvun alun välisenä aikana, jolloin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueita hallitsi islamilainen fatimidien kalifaatti.
Israelin museoviraston meriarkeologian yksikön johtajan Kobi Sharvitin mukaan paikalla aiotaan suorittaa kaivauksia siinä toivossa, että ne antaisivat lisävalaistusta kolikoiden alkuperästä.
– Luultavasti pohjassa on myös uponnut alus, joka aikoinaan oli kuljettanut verovaroja ja oli matkalla ehkä Egyptiin, missä kalifaatin keskushallinto toimi, Sharvit kertoi BBC:lle.
Toinen teoria hänen mukaansa on se, että kolikot kuuluivat suurelle kauppa-alukselle, joka liikkui rannikkokaupunkien välillä Välimerellä.
BBC:n mukaan koko merenpohjasta löytynyt kultasaalis painaa 9 kiloa. Sitä kuljettaneen aluksen uskotaan joutuneen mitä todennäköisimmin talvimyrskyn armoille.
Sukeltajat löysivät kultarahat, kun he olivat tutkimassa muinaista Caesarean satama-aluetta. Löytö kuuluu nyt kokonaisuudessaan Israelin valtiolle. BBC:n mukaan löytäjät itse jäivät nuolemaan näppejään.