Kaksi seikkaa paljastaa, kestääkö kodinkone vai ei

Kaikkea elektroniikkaa ei tehdä hajoamaan, vaan pitkäikäisiäkin kodinkoneita tehdään vielä. Korjaajan mukaan laadun tunnistaa kahdesta merkistä.

17.2.2015 18:12

Monet kodinkoneet tehdään tarkoituksella heppoisiksi, mutta vielä saa myös kestäviä laitteita.

Laadukkaan pyykinpesukoneen voi odottaa kestävän 20 vuotta, tosin se vaatii korjausta tai kahta. Näin arvioi Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja, kodinkoneita yli 20 vuotta korjannut Mikko Ranta. Hyvä astianpesukone voi kestää yhtä kauan, jääkaappi 10–15 vuotta ja imuri 10 vuotta.

Rannan mukaan keskitason kodinkoneita on yhä vähemmän ja laitteet jakautuvat yhä selvemmin kahteen osaan.

– On niitä hyviä ja kalliita, ja huonoja jotka eivät kestä mitään, Ranta sanoo.

Rannan mukaan hintalappu onkin selkein merkki siitä, kuinka kestävästä laitteesta on kysymys. Toinen on se, kuinka jämäkältä laite tuntuu. Ovatko astianpesukoneen aterinkorit tukevan tuntuisia, ja kuinka painava pyykinpesukone on?

– Jos normaali suomalainen nainen pystyy sen nostamaan helposti, kone on aivan onneton. Paino kertoo siitä, että myös materiaalit ovat vankkoja ja kestäviä.

Konekin kaipaa hoivaa

Jos koneesta ei huolehdi, se rikkoutuu helpommin. Eniten korjaajia työllistävät astianpesukoneet, ja ne eivät pidä liian puhtaista eivätkä liian likaisista astioista.

Koneet tarkkailevat veden likaisuutta ja säätävät veden lämpötilaa ja huuhtelukertoja sen mukaan. Jos osa astioista on liian puhtaita, kone voi pestä ne liian nopeasti. Silloin likaisemmat astiat pysyvät likaisina ja kaikkiin niistä jää pesuainejäämiä. Ja toinen ongelma on pesukoneen käyttö jätemyllynä, Ranta toteaa. Likaisuus tukkii tiehyeitä, painekammioita ja -letkuja.

Myös pyykinpesukoneeseen kertyy hiljalleen pesuainejäämiä. Ne rikkovat tyhjennyspumppuja ja saostuvat lämmitysvastuksen päälle. Silloin kone joutuu lämmittämään saostumakerroksen ennen kuin pääsee lämmittämään vettä, mikä ei ole järin energiatehokasta.

Rannan mukana koneet pitäisikin puhdistaa säännöllisesti valmistajien erikoispuhdistusaineilla. Paljon pyykkiä pesevässä lapsiperheessä kuukausittain, vähäisellä käytöllä kerran vuodessa.

Korjaaja hoitaa tietotekniikankin

Myös monimutkaista elektroniikkaa sisältäviä laitteita pystyy kyllä korjaamaan, eikä se Rannan mukaan välttämättä käy kovin kalliiksi. Esimerkiksi piirilevyn voi ohjelmoida uudestaan, eikä sitä tarvitse korvata uudella.

Korjattaviksi tuodaan paljon myös kahviautomaatteja ja kalliimpia imureita. Rannan mukaan Suomen lähes 800:lle kodinkoneiden korjaajalle onkin vielä riittänyt töitä, mutta takuuhuoltojen osuus on noussut selvästi. Halvan elektroniikan korjauttaminen kun tulisi kalliimmaksi kuin uuden osto.

Ympäristöystävällistä halpojen suosiminen ei tietenkään ole. Lisäksi laadukas laite on rikki ja pois käytöstä huomattavasti harvemmin kuin kehno kone, Ranta sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?