Finnair uusii laivuettaan veroparatiisin avulla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finnair uusii laivuettaan veroparatiisin avulla

Julkaistu: 14.2.2015 7:01, Päivitetty 13.2.2015 20:53

Valtionyhtiö Finnair uusii laivastonsa hankkimalla Airbus 350 -koneita. Kaksi ensimmäistä konetta on määrä ottaa käyttöön ensi syksynä, ja Finnair on tehnyt niiden omistukseen liittyvän aiesopimuksen Irlantiin rekisteröidyn lentokonevuokraus- ja -rahoitusyhtiö GE Capital Aviation Servicesin (Gecas) kanssa.

Sopimuksen mukaan Finnair myy Airbusilta ostamansa kaksi konetta Gecasille ja vuokraa ne siltä käyttöönsä. Finnair teki Gecasin kanssa sopimuksen myynnistä ja takaisin vuokraamisesta myös kahden omistamansa Airbus 330 -koneen osalta.

Gecas kuuluu jättimäiseen amerikkalaiseen monialakonserniin General Electriciin (GE), jota on syytetty toistuvasti mediassa aggressiivisesta verosuunnittelusta.

Ilta-Sanomat selvitti Irlannin yritysrekisteritoimistosta Companies Registration Officesta saatujen tilinpäätöstietojen perusteella Gecasin tuloksen ja sen maksamat verot vuosina 2008–2013. Gecasin tulos ennen veroja oli kyseisinä vuosina yhteensä yli 260 miljoonaa euroa.

Vaikka Irlannin 12,5 prosentin yritysvero on EU:n matalimpia, maksoi Gecas huomattavasti sitä vähemmän veroa. Tilinpäätösten mukaan Gecas maksoi veroja 7,4 miljoonaa euroa vuosina 2008–2013, eli 2,77 prosenttia tuloksestaan. Lisäksi Gecas sai kyseisinä vuosina verohyvitystä vajaat 19 miljoonaa euroa.

Gecas maksoi vuosina 2008–2013 niin ikään Irlantiin rekisteröidylle emoyhtiölleen GE Capital Aviation Fundingille osinkoa satoja miljoonia euroja. Myös GE Capital Aviation Fundingin maksamat verot jäivät roimasti alle 12,5 prosentin.

Yhtiön tulos oli vuosina 2008–2013 yhteensä yli 4,4 miljardia euroa, josta se maksoi veroja vaivaiset 1,3 miljoonaa euroa, 0,03 prosenttia tuloksestaan. Yhtiön veroja pienennettiin roimasti tappionsiirroilla.

– Tappionsiirto vastaa meidän konserniavustusjärjestelmää. Sillä voidaan tasata tulosta konsernin sisällä, Helsingin yliopiston kansainvälisen ja vertailevan vero-oikeuden professori Marjaana Helminen sanoo Ilta-Sanomille.

Tilinpäätöksen mukaan GE Capital Aviation Fundingilla ei ole yhtään työntekijää, mutta rahasta ei ole kuitenkaan pulaa: omaa pääomaa oli kertynyt lähes 19 miljardia euroa.

Helmisen mukaan Gecasiin ja sen emoyhtiöön liittyvä kuvio on laillinen ja tyypillinen ilmailualalla sekä "ehdottoman verotehokas".

– Irlannissa perusveroprosentti on alhainen ja erilaisilla järjestelyillä se saadaan vieläkin alemmaksi. Finnair taas saa koko ajan tulostaan pienemmäksi, kun se maksaa leasingmaksuja ulkomaille.

Helmisen mukaan Irlannissa on veroparatiisiin viittaavia piirteitä.

– Se on hyvin edullinen moneen verosuunnittelutarkoitukseen.

Irlantilaiset poliitikot ovat usein korostaneet, ettei Irlanti ole alhaisesta yritysveroprosentistaan huolimatta veroparatiisi.

Kuitenkin esimerkiksi irlantilaisen Trinityn yliopiston professori Jim Stewart on laskenut, että Irlannissa toimivien amerikkalaisfirmojen tytäryhtiöiden efektiivinen veroprosentti on EU:n matalin, 2,2 prosenttia. Stewartin mukaan se ei poikkea kovinkaan paljoa todellisiksi veroparatiiseiksi mielletyistä paikoista kuten Bermudasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?