Fiat aloittaa alusta Suomessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fiat aloittaa alusta Suomessa

Fiat-Chrysler-yhtymän merkit Fiat, Alfa Romeo ja Jeep starttaavat Suomessa käytännössä nollatilanteesta, kun tehtaan yhtiö aloittaa maahantuonnin.

Jeep Renegade täydentää Fiatin mallistoa olennaisesti suosituimmassa katumaasturiluokassa.

11.2.2015 17:45 | Päivitetty 11.2.2015 17:58

Fiat-autojen maahantuonti siirtyi vuoden vaihteessa Aro-Yhtymään kuuluneelta Auto Fennicalta Fiat Group Automobiles Finlandille, joka on osa tehtaan hallinnoimaa Pohjoismaiden myyntiorganisaatiota.

Käytännössä Fiatien maahantuonti päättyi jo vuosi sitten, kun Autofennica julkisti tiedon sopimuksen päättymisestä vuoden 2014 lopussa.

Siitä lähtien Fiat etsi ensin toista suomalaisyritystä maahantuojaksi, tuloksetta. Niinpä kaupparekisteriin merkittiin viime heinäkuussa FGA Finland. Suomen Fiat-tiimiä kokoamaan pestattiin Veholta Simo Rosvall, joka oli vetänyt enimmän aikaa Auto Fennicaa ja on näin myös tehtaan väelle tuttu mies. Hän on koonnut ympärilleen noin kymmenen hengen porukan, jonka on määrä aloittaa Fiatin uusi nousu Suomessa.

Valikoimassa on kolme Fiat Chrysler Automobiles -yhtymän merkkiä: Fiatin lisäksi Alfa Romeo ja Jeep. Chryslerista, Dodgesta, Abarthista ja Lanciasta ei tässä vaiheessa puhuta. Rosvall mainitsee uuden alun strategiaksi muun muassa sen, että mallisto on niin suppea kuin vain on kaupallisesti järkevää.

Aro-Yhtymän hoteissa Fiatin, Alfa Romeon ja Jeepin yhteenlasketut uusien autojen rekisteröintiluvut laskivat toiminnan koko viisivuotisen ajan 2065 autosta 307 autoon. Merkkikohtaisissa luvuissa on ollut jonkin verran aaltoliikettä, mutta kokonaisluku on ollut johdonmukaisesti laskeva.

Valikoima ei soveltunut Suomeen

Myyntilukujen alamäkeen on vaikuttanut vahvasti Fiatin pikkuautoihin painottunut mallisto, jossa on ollut harvinaisen huonosti tarjontaa Suomen suosituimmissa kokoluokissa.

Tässä mielessä valikoima on hiukan kohentunut, koska lähiaikojen uusia tai uudistuneita malleja on kuusi: Pikkuinen Fiat Panda ja keskikokoinen crossover-farmari Fiat 500 X. Jeepillä uutta ovat 500 X:n kanssa saman kokoinen katumaasturi Renegade ja isompi Cherokee.

Vanhoista tutuista valikoimassa jatkavat pieni Fiat 500 ja kompaktiluokan Alfa Romeo Giulietta. Tavara-autoista ovat uusiutuneet Ducato ja Dobló Cargo.

Edessä on siis mäkilähtö, pakostakin ylämäkeen. Tavoitteena on kymmenkertaistaa henkilöautojen markkinaosuus kolmeen prosenttiin vuoteen 2017 mennessä. Myös tavara-autojen, varsinkin Ducato-mallin kunnianpalautus sisältyy viiden prosentin markkinaosuustavoitteeseen samana vuonna.

Alfa-malliston erikoisuus on urheiluauto 4C.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?