Keisarinnan rinnat kuohuttavat Kiinaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keisarinnan rinnat kuohuttavat Kiinaa

Kiina on välillä kummallisen kaksijakoinen maa. Nyt kohutaan Tang-dynastian aikaan sijoitetusta tv-saippuaoopperasta. Kohu on noussut siitä, että ohjelman naisten pukujen leikkaus näyttää liikaa rintoja.

1.2.2015 6:39 | Päivitetty 26.1.2015 18:08

Kiinan keisarinna, Wu Zetianin tarina -niminen draama ennätti vain neljänteen jaksoonsa, kun valtion radio-, televisio- ja elokuvahallinto, SARF, kielsi sen ja päätti, ettei rintavako ole sopivia katsottavaa kiinalaisille.

Ennestään suositun sarjan maine kasvoi, mutta nyt sitä esitetään leikattuna: naiset on leikattu poikki rintojen yläpuolelta.

Monet kiinalaiset ovat kuitenkin närkästyneet sensuroinnista ja verkkopalveluissa asiasta kohistaan. Weibossa käyttäjät ovat turvautuneet satiiriin ja julkaisseet kuvia, joihin on piirretty alaosa uudestaan. ChinaSmack julkaisi esimerkkisarjan piirroksista, jossa naispääosan esittäjän Fan Bingbingin rintoja muun muassa kopeloidaan ja poltetaan savukkeella. Eräässä kuvassa leikkauksen kohteeksi joutunut hevonen on saanut otsansa jatkeeksi myös kielensä.

Kiinan tv- ja elokuvatuotanto on tottunut sijoittamaan juonen tapahtumat menneeseen aikaan, jolloin ne välttävät tämän päivän sensorien sakset helpommin. Toisaalta historialliset draamat, joita tuotetaan tosi paljon, kuuluvat myös television suosituimpiin ohjelmiin.

Wu Zetian – ainoa naishallitsija 4 000 vuoden aikana

Wu Zetian on Kiinan historian ainoa nainen, joka oli keisarinna myös muodollisesti. Historian saatossa monet naiset tosin pitelivät käsissään vallan ohjaksia mieshallitsijoiden takana.

Wu Zetianista tuli jalkavaimo keisarin palatsiin 13-vuotiaana. Vuosikymmenien palatsijuonittelun jälkeen hänestä tuli keisarin puoliso ja tämän kuoltua keisarinna vuosiksi 690–705. Hän kuoli 82-vuotiaana ja hänet on haudattu Xi'anin kaupunkiin.

Wu Zetian muistetaan enimmäkseen siitä, että hän oli ainoa naispuolinen hallitsija. Hänen aikanaan Kiinan valtapiiri kuitenkin laajeni syvälle Keski-Aasiaan ja Korean niemimaan pohjoisosaan. Buddhalaisuuden suosio kasvoi, ja koulutuksen ja kirjallisuuden arvostus nousi.

Tiettävästi ylimystön naiset todella käyttivät hyvin matalalle leikattuja miehustoja Tang-dynastian aikaan. Moni kiinalainen lukija ei usko tähän. Kunnioitettavat esiäidit eivät koskaan olisi suostuneet pitämään tuollaisia asuja.

Pukeutumisen historiaa käsittelevillä nettisivuilla sanotaan hovin naisten käyttäneen korkeavyötäröisiä, olkaimettomia pukuja.

China Dailyn thaimaalainen lukija kommentoi sanomalla, ettei hän historiallista draamaa katsoessaan halua nähdä yhtään kehon osaa. Muutamat kommentoijat ehdottavat 18 vuoden ikärajaa moiselle esittelylle.

Eräs opiskelija veti sensuurista vielä paljon pitemmälle meneviä johtopäätöksiä:

– Vasta sitten, kun kulttuurivallankumouksesta ylijääneet ilkeät vanhat miehet ja naiset ja sukupolvi, jota he opettivat, kuolevat pois, vasta sitten voin todella rakastaa maatani! Opiskelijana olen niin pettynyt, en tv-sarjaan vaan siihen, että voin tuntea takapajuisen järjestelmän despotismin.

Alastomuus ei järkytä taiteessa

Qingdaossa on meren rannalla laaja taidepuisto, jossa on säännöllisesti patsaita, joissa naisten muodot korostuvat. Siellä oli useita viikkoja myös reliefi, jossa seksiä harrastava pariskunta oli tungettu vinoneliöön. Siitä olisi suomalaisessa puistossa varmaan noussut kova poru, mutta kukaan ei näyttänyt kiinnittävän siihen erityistä huomiota.

Puistossa on myös suuri näyttelysali, jonka historiallisissa – tai historiallisilta näyttävissä – maalauksissa irstaillaan sangen vähissä vaatteissa. Sekään ei näytä kiusaavan ketään.

Reaalielämässä naisten alastomuus on melkoinen tabu. Sitä vältellään kovasti. Kiinalaisten mielessä myös naisten alusvaatteet näyttävät kuuluvan tabujen piiriin. Pyykkejä kuivatetaan naruilla pihoilla, parvekkeilla ja joskus jopa jalkakäytävän poikki pingotetuilla langoilla. Pyykin joukossa ei vahingossakaan ole naisten alusvaatteita. Eivätkö kiinalaisnaiset käytä niitä ollenkaan.

Opiskelija-asuntoloissa elävät eivät tietenkään voi olla yhtä puritaanisia vaatteiden suhteen kuin kaupunkilaiset. Parvekkeet ovat heille ainoita paikkoja vaatteiden kuivaamiseen.

Paljasmahaiset miehet

Tavarataloissa ja toripöydillä naisten alusvaatteita tosin kaupataan siinä kuin muitakin vaatteita, mutta suuriin, hehkeisiin alusvaatemainoksiin ei kiinalaisnaisia yleensä ole kelpuutettu. Jostain syystä rintaliivejä ja alushousuja mainostaa lähes aina länsimaalainen, mielellään vielä vaalea nainen.

Ilman vaatteita esiintyminen ei ole sopivaa miehillekään. Niinpä miehet eivät voi ottaa paitaa pois kesäkuumallakaan. Sen sijaan on sopivaa nostaa paidan helma kaulukseen asti ja astella maha paljaana. Sellainen tuskin olisi ollut sopivaa Wu Zetianin hovissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?