Suomen ja Viron suhde kertoo työn ja pääoman ristiriidasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viro on yrityksen auvola, Suomi työntekijän paratiisi

Yritykset muuttavat Viroon ja työntekijät Suomeen. Muuttoliike kertoo työn ja pääoman ristiriidasta.

29.1.2015 15:16 | Päivitetty 29.1.2015 14:43

Suomalaisten yritysten ja yrittäjien muutto Viroon on säännöllisesti esiin nouseva asia. Esimerkiksi Kaleva povasi lokakuussa, että "ensi vuonna muuttotahti saattaa kiihtyä täysin uudelle tasolle".

Sitä käytetään perustelemaan ennen kaikkea yritysverotuksen uudistamista Suomessa. Perussuomalaiset muistuttikin jälleen tammikuussa kannattavansa Viron mallin mukaista yritysverotusta.

Vaikka joukkopakoa ei ole vielä nähty, Viroa kuvaillaan paitsi verotukseltaan myös ilmapiiriltään yritysten auvolaksi.

Vastakkainen muuttoliike kulkee toiseen suuntaan. Virolaistyöntekijöitä tulee Suomeen, eikä ainoastaan parempien palkkojen toivossa, Yle kertoi eilen. Ylen mukaan virolaiset työntekijät tulevat Suomeen töihin myös siksi, että työskentely on turvallista muun muassa ammattiliittojen ja työttömyyskassojen vuoksi.

Suomen ja Viron naapurussuhde on talouden kannalta äärimmäisen mielenkiintoinen. Maat ovat kieleltään lähellä toisiaan, mutta historian vuoksi poliittis-hallinnolliset järjestelmät poikkeavat.

Kun Euroopan unioni vapautti pääomien ja työn liikkuvuuden maiden välillä, alkoi suuri kokeilu, joka pani Suomen ja Viron kansallisvaltioiden merkityksen puntariin. Yksinkertaistetusti tämä kokeilu paljasti työn ja pääoman ristiriidan kansainvälisen luonteen.

Yksittäisten uutisten ja niiden lähteiden perusteella yleistävien johtopäätösten tekeminen on aina vaarallista. Oletetaan kuitenkin, että uutiset kertovat jotain todellisuudesta. Siinä missä Viro on yritysten auvola, on Suomi historiallisesti vahvan työväenliikkeen vuoksi muodostunut työntekijöiden paratiisiksi.

Sekä työ (työntekijät) että pääoma (yritykset) hakeutuvat sinne, missä on hyvä olla. Tilanne ei voi kestää loputtomiin, koska tällöin kaikki työntekijät tulevat Suomeen ja kaikki yritykset siirtyvät Viroon – miten siinä sitten oltaisiin!

Käytännössä samalla kielialueella ei voi olla vapaan liikkuvuuden aikana kahta erilaista vero- ja työmarkkinajärjestelmää. Pääoman edustajat ovat tajunneet tämän. Ne voivat ajaa omaa asiaansa vetoamalla Viron malliin. Kansainvälistä yhteistyötä ei tarvita, kun kansallisvaltiot kilpailevat itsensä pääomalle sopivaksi.

Työn edustajille on jäämässä luu käteen. Kun pääoma kilpailuttaa kansallisvaltioita, kenties työntekijäpuolen pitäisi hakea vastausta kansainvälisestä yhteistyöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?