Eva: Maahanmuuttajia tarvitaan tuplasti enemmän - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eva: Maahanmuuttajia tarvitaan tuplasti enemmän

Suomeen tarvitaan liki kaksi kertaa nykyistä enemmän nettomaahanmuuttoa, jotta työvoima ei supistuisi. Näin arvioidaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan analyysissä.

29.1.2015 8:30 | Päivitetty 28.1.2015 18:34

Jotta Suomen työllisyysaste saataisiin kansantalouden kannalta kestäväksi eli 75 prosenttiin, vuotuisen nettomaahanmuuton pitäisi lähes kaksinkertaistua nykyisestä 18 000:sta 34 000:een. Näin kirjoittavat tutkija Pekka Myrskylä ja yliaktuaari Topias Pyykönen Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan analyysissä.

Heidän mukaansa mikään muu kuin maahanmuutto ei jarruta työikäisten määrän vähenemistä seuraavien 10–15 vuoden aikana.

Työllisyysaste on laskenut jo 69 prosenttiin, koska eläkkeelle on siirtynyt suuria ikäluokkia. Lisäksi pitkittynyt taantuma on vienyt noin 100 000 työpaikkaa.

Kirjoittajien mielestä ei ole realistista ajatella, että maahanmuuttoon turvauduttaisiin vasta, kun nykyiset työttömät on työllistetty. Työttömistä lähes joka kolmannella on vähän koulutusta, vanhentuneet taidot, paljon ikää tai pitkä työttömyys takana, joten heidän työllistämisensä on vaikeaa.

Työvoiman tarjonnan kasvu ei johda analyysin mukaan työttömyyden kasvuun, vaan siihen, että yritykset kasvattavat toimintaansa ja uusia työpaikkoja syntyy vauhdikkaammin kuin vanhoja tuhoutuu.

Työllisyysasteiden pitää nousta

Maahanmuuton lisääminen parantaisi ikärakennetta, mutta se ei yksinään riitä. Myrskylä ja Pyykönen korostavat, että sekä maahanmuuttajien että kantaväestön työllisyysasteiden pitää nousta.

Työikäisiä maahanmuuttajia on Suomessa runsaat 200 000, ja heistä noin joka toinen on töissä. Maahanmuuttajat ovat saaneet töitä varsinkin matalapalkka-aloilta, kuten kiinteistöpalveluista. Myös ravintola-alalla ja rakennuksilla työskentelee runsaasti maahanmuuttajia.

Työssäkäyvistä maahanmuuttajista yrittäjiä on suhteessa enemmän kuin kantaväestön työllisistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?