Saudi-Arabia investoi liuskeöljytuotantoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saudi-Arabia suunnittelee liuskeöljyn hyödyntämistä

Liuskekaasu ja -öljy kiinnostavat myös Saudi-Arabiaa. Se suunnittelee mittavia investointeja niiden tuotantoon.

Saudi Aramcon toimitusjohtaja Khalid al-Falih. ­

27.1.2015 15:06

Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö Saudi Aramco on varannut kymmenen miljardia dollaria liuskekaasun ja -öljyn käyttöönottoa tukeviin investointeihin.

Financial Times -talouslehden mukaan Saudi Aramcon toimitusjohtaja Khalid al-Falih paljasti investointisuunnitelmat maan pääkaupungissa Riadissa. Samalla hän kiisti syytökset, joiden mukaan Saudi-Arabia on päättänyt antaa öljyn hinnan luisua tappaakseen Yhdysvaltain liuskeöljytuotannon.

Al-Falihin mukaan Saudi-Arabia on seuraava alue, jolla etenkin liuskekaasun tuotantoa aloitetaan.

– Emme olisi voineet tehdä sitä ilman yhdysvaltalaisia innovaatioita, hän sanoi.

Liuskeöljyn ja -kaasun tuotanto on hänen mukaansa "tervetullutta ja tarpeellista" tuotannon vakauden varmistamiseksi pitkän ajan kuluessa.

Öljyn hinta painui viime vuonna noin puoleen aiemmasta, kun öljynviejämaiden järjestö Opec kieltäytyi vähentämästä tuotantoaan. Saudi-Arabia on järjestön suurin tuottaja ja vaikutusvaltaisin jäsen.

Al-Falihin mukaan öljyn hinta on "liian halpa kaikille" ja se uhkaa investointeja. Hän arvioi, että uutta kapasiteettia tarvitaan sitten, kun maailman talous vahvistuu öljyn halpuuden aiheuttaman "elvytyksen" takia.

Al-Falih toisti Saudi-Arabian öljyministerin Ali al-Naimin lausunnon, jonka mukaan kuningaskunta ei "yksin tasapainota markkinoita laskusuhdanteessa".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?