Kuluttajien talousluottamus elpyi vähän tammikuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttajien talousnäkymät hieman valoisammat

Suomalaisten luottamus talouteen vahvistui lievästi tammikuussa joulukuusta. Yli puolet uskoo silti työttömyyden kasvavan edelleen.

27.1.2015 9:31 | Päivitetty 27.1.2015 9:30

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan luottamusta mittaava indikaattori oli tammikuussa 6,0 pistettä, kun joulukuussa se oli 4,4 pistettä.

Vuosi sitten tammikuussa lukema oli 9,9. Indikaattori on edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvonsa eli 11,8:n alapuolella.

Luottamusindikaattorissa on neljä osaa. Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä työttömyyskehityksestä paranivat hieman joulukuusta, mutta näkemykset ovat edelleen varovaiset, ja kuva työttömyydestä on synkkä. Työllisten mielestä työttömyyden uhka oli kuta kuinkin yhtä suuri kuin joulukuussa tai vuotta aiemmin.

Arviot kotitalouden säästämismahdollisuuksista pysyivät hyvinä. Toisaalta kuluttajat pitivät ajankohtaa pitkästä aikaa otollisempana kestotavaroiden ostamiselle kuin säästämiselle tai lainanotolle.

Työttömyyden pelko on yhä suuri

Barometriin vastanneista 27 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee vuodessa. Osuus oli prosenttiyksikön suurempi kuin joulukuussa. Suomen taloustilanteen heikkenemiseen uskoi 29 prosenttia, kun joulukuussa näin arvioi 32 prosenttia kuluttajista.

Oman taloutensa kohenemiseen uskoo 24 prosenttia kuluttajista, ja 13 prosenttia pelkää taloutensa heikkenevän vuoden kuluessa. Kuluttajista 57 prosenttia uskoo työttömyyden kasvavan seuraavan vuoden aikana.

Tilastokeskuksen kyselyyn vastasi 1 272 Suomessa asuvaa henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?