Kulukuurin vuoksi Kreikassa pohditaan kuka saa hoitoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin lomasaarella: pakko valita, kenet hoidetaan

Julkaistu: 26.1.2015 15:06

Säästöt ovat koetelleet Kreikkaa ankarasti. Hoitohenkilökunta joutuu päättämään, kuka hoidetaan ja kenet jätetään kuolemaan.

Vasemmistopuolue Syrizan eilisestä parlamenttivaalivoitosta voi päätellä, miten kyllästyneitä kreikkalaiset ovat säästöihin. Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras on luvannut neuvotella Kreikan tukiohjelman ehdot uusiksi.

Kreikan kansainväliset lainoittajat, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Euroopan unioni ja Euroopan keskuspankki ovat vaatineet tukipakettien vastineeksi Kreikkaa leikkaamaan julkisia menojaan merkittävästi ja suitsimaan korruptiota.

– Kukaan ei selvittänyt toimien yksityiskohtia, kertoi nimettömänä pysyttelevä EU-lähde Kreikassa.

Muun muassa terveydenhoitohenkilökuntaa on karsittu ankarasti. Ekathimerni-verkkolehden mukaan lomakohteena tunnetulla Samoksen saarella on enää yksi ambulanssi ensihoitojoukkoineen.

Saarella työskentelevän ensihoitajan Georgia Tollin mukaan terveydenhoitohenkilökunnan suurin pelko on, että yhtä aikaa sattuu kaksi hyvin vakavaa onnettomuutta.

– Tuolloin on valittava, kumpaan lähdemme – toisen sanoen valittava, kuka elää ja kuka kuolee, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Pelko on jo toteutunut. Viime vuoden lopulla ambulanssi ei päässyt ajoissa moottoripyöräonnettomuudessa loukkaantuneen 34-vuotiaan miehen luo, koska oli jo muualla hätätilanteessa. Mies kuoli vammoihinsa.

Toisessa tapauksessa ambulanssi ei ehtinyt pelastaa sydänkohtauksen saanutta miestä, sillä sen piti huolehtia auton kanssa törmänneestä pyöräilijästä.

Sairaalassa on yksi sydänlääkäri ja ruiskut loppu

Ensiapuryhmän lääkäri Vassiliki Veloni kertoo, että aina edes perustarvikkeita ei ole saatavilla, vaan välillä katetrit ja ruiskutkin ovat loppuneet. Vuoden ajan sairaalalla oli vain yksi sydäntautien erikoislääkäri.

– Mantereella potilas voi mennä seuraavaan kaupunkiin hoitoon, mutta saarella se ei ole mahdollista, Veloni huomauttaa.

Samoksen saari sijaitsee kymmenen tunnin venematkan päässä Ateenasta. Saarella asuu noin 30 000 ihmistä ja sen terveyspalvelujen alaisuudessa on lisäksi 12 000 lähisaarelaista.

Samaan aikaan, kun hoitohenkilökunnan vastuu ja paineet ovat paisuneet, palkka on pienentynyt. Velonin kuukausipalkka lisineen on kutistunut 3 000 eurosta 2 000 euroon. 25 vuotta alalla olleen sairaanhoitajan palkka on pudonnut 1 600 eurosta 850 euroon.

Taloudellisen yhteistyön järjestön OECD:n mukaan kreikkalaista kohden käytetyt terveysmenot laskivat vuodesta 2009 vuoteen 2012 neljänneksen, eivätkä ole nousseet tämän jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?