Arvonlisäveron nosto saattaa kutistaa ruuan hinnan laskua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riemu repesi ruoka-alesta – pilaako verottaja ilon?

Ruokakaupat ovat alentaneet elintarvikkeiden hintoja, mutta valtiolla on paineita tulla apajille ja nostaa arvonlisäveroa. Päivittäistavarakauppa toivoo, että puolueet kertoisivat kantansa ennen vaaleja.

20.1.2015 6:01 | Päivitetty 20.1.2015 7:26

S-ryhmä ilmoitti sunnuntaina alentavansa joidenkin elintarvikkeidensa hintoja keskimäärin 20 prosenttia ja eniten ostettujen tuotteiden hintoja keskimäärin 37 prosenttia. Keskon tiedotti laskeneensa hintoja jo viime vuoden lopulla ja jatkaneensa alennuksia tänä vuonna.

Ruuan halpeneminen voi kuitenkin lässähtää, sillä valtio etsii kuumeisesti keinoja haalia lisää rahaa. Talouspolitiikan arviointineuvosto suositteli viime viikolla harkitsemaan alennettujen arvonlisäverokantojen korottamista. Valtiovarainministeriön uusi alivaltiosihteeri Timo Viherkenttä kannatti ajatusta Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina.

Muutos koskisi elintarvikkeita, sillä niiden arvonlisävero on 14 prosenttia, kuin yleinen alv on 24 prosenttia.

Kaikki on pöydällä

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, että teema on mielenkiintoinen – etenkin vaalien alla.

– Toivon, että puolueet selkeästi kertoisivat näkemyksensä vaalikeskusteluissa, hän sanoo.

Tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen Pellervon taloustutkimuksesta (PTT) ei usko, että näin käy. Ei, vaikka ruuan alvin nosto herättää äänestäjissä vastustusta puolueesta riippumatta.

Etenkin keskustan olisi vaikea kuvitella edistävän moista. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilainen arvioi, että myös vasemmistoliitto suhtautuisi nihkeästi veron korotukseen. Pyykkönen uskoo, että monissa puolueissa on ristikkäisiä mielipiteitä.

– Kun vaalikeskusteluissa poliitikoilta kysytään aiheesta, vastaus on varmaan jotain tällaista: "Vaalien jälkeen täytyy tarkastella kaikkea. Kaikki on pöydällä", Pyykkönen kuvaa.

Ruuan alv on jo nyt korkea

Talouspolitiikan arviointineuvosto haluaisi paitsi lisää rahaa valtiolle myös selkeyttää ja tehostaa verojärjestelmää, jotta se nykyistä paremmin kannustaisi työn tekoon.

Silti elintarvikkeiden arvonlisäveron nostoa voi olla vaikea perustella, sillä se on jo nyt korkeampi kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Euroopan komission mukaan unionin keskiarvo on 10,7 prosenttia.

– Jos verrataan Suomea ja vanhoja EU-maita, täällä vero on lähes kolminkertainen, Luoto huomauttaa.

Vanhoissa EU-maissa verojen keskiarvo on viisi prosenttia. Kotilainen huomauttaa, että Britanniassa ja Irlannissa ruuan ostamista ei veroteta. Tanskassa sen sijaan ruuan alv on yhtä suuri kuin muidenkin tuotteiden eli 25 prosenttia. Romaniassa, Bulgariassa, Slovakiassa ja Baltiassa elintarvikeostoihin sisältyy vähintään viidenneksen vero.

Pienituloiset kärsisivät eniten

Pienituloisilla ruokaan menee suhteellisesti suurin osuus käytettävissä olevista tuloista. Helsingin yliopiston kuluttajaekonomian professori Visa Heinonen huolehtiikin heikoimmassa asemassa olevista.

– Varakkaat voivat siirtyä halvempiin tuotteisiin, hän muistuttaa.

Heillä on siihen mahdollisuus, sillä vähiten ansaitseva viidennes käyttää Luodon mukaan ruokaan noin 2 700 euroa vuodessa, suurituloisin viidennes 6 100 euroa.

Talouspolitiikan arviointineuvostoon kuuluva Turun yliopiston professori Kaisa Kotakorpi sanoi viime viikolla, että pelkästään ruuan alennetun arvonlisäveron aiheuttamat menetykset valtiolle ovat miljardiluokkaa.

Kokonaan valtio ei saisi näitä "menetyksiä" nostamalla veroa. Pyykkönen huomauttaa, että toimella olisi kerrannaisvaikutuksia. Se vähentäisi kulutusta ja vaikuttaisi muiden alojen menestykseen ja työllisyyteen.

– Kuluttajien ostovoimaa ei enää pitäisi nirhata, Heinonen painottaa.

Veronkorotus voi tulla paketin osana

Kauppojen hintojen alennukset liittyvät heikkoon kysyntään ja kilpailun kasvuun. Toisaalta öljyn halpeneminen on pienentänyt muun muassa kuljetuskustannuksia ja saneerausten ja tehostusten jälkeen kaupoilla on aiempaa paremmin varaa tällaiseen.

Vastustuksesta huolimatta Kotilainen pitää mahdollisena, että ruuan arvonlisäveroon puututaan.

– Alennettuja verokantoja voidaan nostaa jonkin verran osana isompaa pakettia. Jos joudutaan leikkaamaan sieltä täältä, varmaan verojakin korotetaan, hän ennakoi.

Pienituloisten asemaa todennäköisesti parannettaisiin tuolloin uusilla tuilla. Silti Kotilainen arvioi, että jotkut heistä silti häviäisivät uudistuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?