Prosenttiväki omistaa kohta enemmän kuin kaikki muut yhteensä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rikkain prosentti omistaa pian enemmän kuin muut yhteensä

Maailman varallisuuskuilun syveneminen hidastaa talouskasvua, varoittaa brittijärjestö.

19.1.2015 7:43 | Päivitetty 19.1.2015 7:52

Rikkaimpien ja köyhimpien ihmisten välillä kasvava kuilu syvenee yhä. Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam kertoi, että ensi vuonna rikkain prosentti maailman ihmisistä omistaa jo enemmän kuin kaikki muut yhteensä.

Järjestön tutkimus osoitti, että rikkaimman osan varallisuus kasvoi 44 prosentista vuonna 2009 viime vuoden 48 prosenttiin. Vuonna 2016 osuus ylittää siis 50 prosenttia.

Järjestö varoittaa, että varallisuuserojen "räjähdysmäinen" kasvu vaikeuttaa taistelua maailman köyhyyden poistamiseksi. Järjestön johtajan Winnie Buanyiman mukaan köyhyyskuilun syvyys on yksinkertaisesti tyrmistyttävä.

Hänen mukaansa maailman johtajat presidentti Barack Obamaa ja IMF:n Christine Lagardea myöten ovat puhuneet toimista varallisuuserojen tasoittamiseksi, mutta teot puuttuvat.

Myös toinen puolisko, 52 prosenttia maailman varallisuudesta, jakautuu hyvin epätasaisesti. Siitä lähes 46 prosenttia on vauraimman 20 prosentin hallussa. Buanyima sanoi tiedotteessa, että ongelma hidastaa talouskasvua ja romuttaa yksityisen sektorin perustoja.

Loput 80 prosenttia ihmisistä omistaa vain 5,5 prosenttia varallisuudesta. Heidän keskimääräinen varallisuutensa on 3 327 euroa aikuista kohti. Rikkaimman prosentin omaisuus on keskimäärin noin 2,3 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?