Kullanhimo tuhoaa maailman arvokkaimpia metsiä

Maailman monimuotoisimmat sademetsät ovat vaarassa kadota kullanhimon vuoksi, tiedemiehet varoittavat.

| Päivitetty

Ihmiskunnan tarve hypistellä keltaista metallia tuhoaa maailman monimuotoisimpia metsiä Etelä-Amerikan Perussa ja Surinamessa, kertovat Puerto Ricon yliopiston tutkijat.

Asiasta uutisoi brittiyleisradio BBC.

Kultakaivosten tieltä on raivattu vuosien 2001 ja 2013 välillä yhteensä 1 680 neliökilometriä sademetsää.

Vaikka kaivosten tieltä on tuhoutunut huomattavasti vähemmän metsää kuin maatalouden, kulta-alueilla sijaitsevat sademetsät kuuluvat maailman arvokkaimpien ja monimuotoisimpien metsäalueiden joukkoon.

Satelliittikuvat osoittavat, että kaivosyhtiöiden toiminta alueilla on kiihtynyt vuoden 2007 jälkeen voimakkaasti kansainvälisen finanssikriisin vuoksi.

Maailmassa tuotettiin toissa vuonna kultaa yhteensä 2 770 tonnia, kun vielä vuonna 2000 tuotanto yli 2 445 tonniin. Kullan hinnan nousu on tehnyt kaivostoiminnasta kannattavaa yhä hankalammissa maastoissa.

Tiedemiesten mukaan metsien katoaminen ei ole kullankaivuun ainoa ympäristöhaitta. Kaivostoiminnan sivutuotteena maastoon voi vapautua myrkyllistä elohopeaa.

Kuluttajat voivat tukea eettisempää kullantuotantoa ostamalla vain reilun kaupan kultaa, maailman luonnonsuojelujärjestö WWF muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?